Gezin laad achterbak auto in voor vakantie

Rijden met de achterklep open: zó doe je dat!

Gepubliceerd op 03-04-2023

Voor sommigen is het een écht dagje uit, voor anderen is het even gauw heen-en-weer: de woonboulevard of het tuincentrum. En we kennen het allemaal. Hoewel je ‘100% zeker weten(!)’ alles goed hebt opgemeten, past die nieuwe kast of palmboom toch net niet in je auto. Mag je dan rijden met een openstaande achterklep van je auto? En hoe ver mag je lading dan uitsteken?  

In de meeste gevallen mag je rijden met lading die uit de achterklep van de auto steekt. Er zijn wel wat regels aan verbonden.

kamerplanten-groot-woonkamer

Deelbaar en ondeelbaar: hoe ver mag je lading uitsteken?

De lading van een personenauto mag maximaal 1 meter aan de achterzijde en 20 centimeter aan beide zijkanten uitsteken. Ondeelbare lading mag daarnaast óók maximaal 1 meter aan de voorkant uitsteken. Ondeelbare lading (de naam zegt het eigenlijk al) is lading die je niet kan ‘opdelen’ in kleine stukjes. Zoals jouw palmboom, een kano of lange buizen. Deelbare lading kun je wél opdelen, bijvoorbeeld als je nieuwe kast uit meerdere delen bestaat. 

auto-inladen-verhuizen

Safety first!

Je lading mag dus uitsteken aan de achterkant van je auto. Maar dan ben je er nog niet. Je moet je nieuwe palmboom namelijk ook goed vastzetten. Hiervoor kun je het beste een speciale spanband gebruiken, maar stevig touw is ook voldoende. Zorg er daarnaast voor dat je achterklep niet open kan waaien. En je kentekenbord en lampen moeten natuurlijk goed zichtbaar blijven.

autoslot-achterklep-open

Pieeep, pieeep, pieeep…

Heb je een wat nieuwere auto? Grote kans dat de sensor bij je achterklep opmerkt dat de klep niet goed dicht is. Dát zal je de hele autorit horen. En waarschijnlijk heb je ook een lekker fel, opvallend dashboard lampje dat je er continu aan herinnert dat je klep niet goed dicht zit 😉. Dan is het slim om de sensor af te plakken met een stuk ducttape. Je vindt de sensor meestal terug in het midden boven de bumper. Vergeet dat stuk ducttape bij je volgende rit alleen niet weg te halen. Geen sensor? Druk dan met bijvoorbeeld een schroevendraaier het slot handmatig 'op slot'. 

auto-raam-open-hond

Even een raampje open...

Het klinkt logisch, maar je moet het maar net weten: als je met je achterklep open rijdt, komen de schadelijke stoffen uit je uitlaat zó weer terug de auto in. Als je de zijramen aan de achterkant van je auto openzet, waaien de meeste uitlaatgassen weer terug naar buiten. Rij je elektrisch? Dan heb je hier natuurlijk geen last van. Goed bekeken!

auto-inladen-verhuizen-lading

Toch nog pech onderweg?

We wensen je nog veel veilige kilometers. En gebeurt er onderweg toch iets? Dan ben je met jouw autoverzekering goed verzekerd. Ook verzekerd zijn van snelle pechhulp, bijvoorbeeld voor reparatiehulp langs de weg? Kies dan voor onze voordelige Pechhulpverzekering.

Contact

Chat Bel Mail