Mensen rennen naar auto

Motorrijtuigenbelasting 2022: bepaling tarieven en wanneer recht op vrijstelling?

Laatste update: 21 januari 2022. Ooit gehoord van motorrijtuigenbelasting? Die is in Nederland verplicht, maar niet voor iedereen. Lees wat motorrijtuigenbelasting is, wanneer je deze moet betalen en hoe de tarieven worden bepaald.

 

Wat is motorrijtuigenbelasting?

Motorrijtuigenbelasting (mrb) is een belasting die je in Nederland betaalt als je een auto of ander motorvoertuig bezit van 40 jaar of jonger. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar het rijk, maar ook de provincies krijgen een deel van de motorrijtuigenbelasting (Provinciale opcenten).

 

Is motorrijtuigenbelasting hetzelfde als wegenbelasting?

Ja, motorrijtuigenbelasting is een ander woord voor wegenbelasting of houderschapsbelasting.

 

Bepaling tarieven motorrijtuigenbelasting 2022

Hoeveel motorrijtuigenbelasting je in 2022 moet betalen, wordt berekend aan de hand van 5 factoren:

 

1. Het gewicht van auto

Voor een zwaardere, grote auto betaal je meer dan voor een lichte, kleine auto.

 

2. De brandstof van auto

Motorrijtuigenbelasting voor dieselauto’s is duurder dan voor benzineauto’s of auto’s op LPG. Diesel vervuilt namelijk meer. In 2021 betaal je ongeveer 19% extra toeslag als je in het bezit bent van een dieselauto met een uitstoot van > 5 mg/km fijnstof.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

3. Hoe ‘groen’ je auto is

Voor milieuvriendelijke auto’s hoeft minder belasting betaald te worden. In 2021 zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Deze vrijstelling geldt tot 2024. Eigenaren van semi-elektrische auto’s betalen een halftarief. Voor een hybride auto's met een uitstoot van meer dan 50 g/km CO2 betaal je voltarief.

 

4. In welke provincie je woont

De provinciale opcenten kunnen per provincie verschillen. De provincies bepalen zelf het tarief. Hierdoor kan het zijn dat je voor jouw auto in Brabant meer motorrijtuigenbelasting betaalt dan in Utrecht. Van alle autobezitters in Nederland betaalden die in Groningen in 2021 het meest aan motorrijtuigenbelasting.

 

5. De leeftijd van je auto

Sinds 1 januari 2014 geldt er een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor alle voertuigen van 40 jaar of ouder. Deze ‘oldtimerregeling’ blijft voorlopig gewoon bestaan.

 

Teruggave motorrijtuigenbelasting 2022

Ben je van plan om je auto te verkopen? Je krijgt het teveel aan motorrijtuigbelasting automatisch teruggestort wanneer jouw auto niet meer op jouw naam staat en je te veel aan het RDW hebt betaalt. Ook wanneer je jouw motorrijtuigenbelasting via automatische incasso betaalt. Let wel: is het bedrag 5 euro of minder? Dan krijg je dit niet terug.

 

Goedkoper autorijden? Promovendum autoverzekering!

Een andere auto kopen is een optie om minder kwijt te zijn aan motorrijtuigenbelasting. Maar je kunt natuurlijk ook besparen op jouw autoverzekering! Promovendum biedt een zeer lage autopremie met uitstekende dekking. Heb je al een autoverzekering? Wij zeggen deze kosteloos voor je op. 

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail