Gezin laad achterbak auto in voor vakantie

Autostoeltjes 2021: regels + ECE keurmerk i-Size en R44

Kinderen tot 1,35 meter moeten in Nederland in een goedgekeurd autostoeltje vervoerd worden. Zowel voorin als achterin de auto. Weet je waar een autostoeltje aan moet voldoen? Bekijk hieronder de belangrijkste regels voor autostoeltjes in 2021.

 

Wat zijn de regels voor autostoeltjes in 2021?

De regels en richtlijnen voor autostoeltjes zijn strikt. Hoe je een autostoeltje in de auto moet plaatsen hangt onder andere af van het gewicht, lengte en leeftijd van je kind.

 

  • Isofix is voor het vastmaken van het autostoeltje in 2021 de standaard. Dit is een kliksysteem dat voorkomt dat je de stoeltjes met de autogordel moet vastzetten. Nog geen Isofix in je auto? Je kunt de meeste Isofix stoeltjes ook nog met autogordels bevestigen.
  • Op dit moment bestaan er twee Europese keurmerken die geldig zijn: de ‘oude’ ECE-R44 norm en de nieuwe i-Size goedkeuring (ECE-R129).

 

De verschillen tussen i-Size en R44-norm

Autostoeltjes met i-Size worden niet meer ingedeeld op het gewicht van je kind, maar op de lengte. Dit staat gelijk aan de kledingmaat van je kind.

 

  • I-Size autostoelen zijn getest op botsingen vanaf de zijkant.
  • Met i-Size worden kinderen langer achteruit vervoerd – verplicht tot 15 maanden.
  • I-Size autostoeltjes worden met het Isofix kliksysteem bevestigd.

 

I-Size autostoeltjes regels 2021

Autostoeltjes voor kinderen worden in verschillende groepen ingedeeld. De i-Size indeling is iets anders dan dat van de R44 wetgeving.

 

  • Achterwaarts gerichte i-Size: geschikt voor kinderen tot 83 cm (leeftijd minimaal 15 maanden). Vergelijkbaar met R44 groep 0+ (0-13 kg).
  • Voorwaarts gerichte i-Size: geschikt voor kinderen tussen 60 en 105 cm (ouder dan 15 maanden). Vergelijkbaar met R44 groep 1 (9-18 kg).
  • Voorwaarts gerichte i-Size: geschikt voor kinderen tussen tussen 105 en 135 cm. Vergelijkbaar met R44 groep 2 en groep 3 (15-36 kg).

 

Auto icoon

25% korting op jouw huidige autopremie?

Hoe is i-Size te herkennen?

Je kunt een i-Size autostoel herkennen aan het oranje goedkeuringslabel. Iedere i-Size autostoel die verkocht wordt, is voorzien van dit keurmerklabel. Hierop vind je ook voor welke 'groep' het autostoeltje geschikt is, bijvoorbeeld 67cm-105cm / < 18,5 kg.

 

R44 autostoeltje regels 2021

Als je nog een R44 autostoeltje hebt, mag je deze nog gebruiken. De R44 autostoeltjes bestaan uit de volgende groepen:

 

Autostoel groep 0+

Deze groep is er voor baby’s van 0-13 kilo of 75 cm. De autostoeltjes worden meestal tegen de rijrichting in gemonteerd. Dit geeft baby’s extra steun aan hoofd of nek, mocht er iets gebeuren.

 

Autostoel groep 1

Peuters van 9 tot 18 kilo of 105 cm worden in autostoel groep 1 vervoerd. Vanaf groep 1 kunnen autostoeltjes in de rijrichting worden geplaatst. Toch adviseert o.a. de consumentenbond om kinderen zo lang mogelijk tegen de rijrichting te vervoeren.

 

Autostoel groep 2

Deze groep is voor kinderen tot 25 kilo. Gemiddeld zitten kinderen tot 5 jaar in deze groep autostoeltjes. Goed om te weten: ook zitverhogers vallen onder deze groep.

 

autostoeltjes regels richtlijnen ece keurmerk

 

Autostoel groep 3

Deze autostoeltjes zijn vergelijkbaar met groep 2. Het enige verschil is dat deze stoeltjes geschikt zijn voor kinderen tot 36 kilo.

 

Vooral voor autostoeltjes in groep 0+ is het handig om een stoelverkleiner aan te schaffen. Zo weet je zeker dat je kind veilig en stevig in de auto zit. Er is geen specifieke leeftijd waarop de stoelverkleiner weer verwijderd kan worden. Doe dit als je merkt dat je kindje niet lekker meer zit.

 

ECE Keurmerk ook in 2021 verplicht

Vanaf 2020 worden er al geen autostoeltjes meer gemaakt met de R44 norm. Nederland loopt voor: wij hebben al voor een groot deel van de nieuwe Europese regels ingevoerd (i-Size). Let wel: ondanks i-Size, kunnen de regels in het buitenland toch verschillen. Goed om te checken voordat je op autovakantie gaat met de kleine!

 

Ga goed verzekerd op weg

Net als jij, vinden wij veiligheid in de auto belangrijk. Zo wil je alle inzittenden in de auto goed verzekeren. Daarom zit bij onze autoverzekering de ongevallen inzittendenverzekering inbegrepen. En stap je nu over? Dan verlagen wij je huidige autopremie met 25% (zie voorwaarden). Wij regelen je overstap!

Onze autopremie 25% voordeliger?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail