De gevaarlijkste snelwegen van Nederland

Dit zijn de gevaarlijkste snelwegen van Nederland

Gepubliceerd op 16-05-2023

⚠️50⚠️ Als je vaak op de snelweg rijdt, weet je wat je kan verwachten als je dit bord ziet: file. Helaas ontstaan files vaak door ongelukken op de snelweg. En die ongelukken gebeuren op sommige stukken snelweg in Nederland vaker dan op andere. Maar welke snelwegen zijn dat dan precies en waarom? In dit artikel lees je alles over de gevaarlijkste snelwegen van Nederland en wat je kunt doen om veilig te rijden op de weg.

Gevaarlijke snelweg A4 Schiedam

Snelweg A4 Schiedam

We beginnen onze rit op de snelweg A4 bij Schiedam. Vanaf het knooppunt Kethelplein tot aan industriegebied Pernis (hectometerpaal 70 tot 75) vallen aan de linkerkant van de snelweg veel verkeersslachtoffers. Vooral in de Beneluxtunnel, waar elk jaar zo’n 60 miljoen motorvoertuigen doorheen rijden, gebeuren regelmatig ongelukken. Na een ongeval in een tunnel wordt de ingang al snel afgesloten vanwege het stilstaande verkeer. Bij drukte ontstaan er dan opstoppingen en gevaarlijke verkeerssituaties. Hierdoor is de A4 een van de gevaarlijkste snelwegen van Nederland. 

Gevaarlijke snelweg A16 regio Rotterdam

Snelweg A16 regio Rotterdam

Rijd je op de A16 tussen Rotterdam en Dordrecht (paal 15 tot 25)? Dan kom je drie stukken snelweg tegen waar erg veel ongevallen voorkomen. Aan de linker- en rechterkant van de snelweg is het oppassen tussen Capelle aan den IJssel en Ridderkerk. Vaak gaat het mis op de Van Brienenoordbrug. Automobilisten die willen invoegen, moeten in een scherpe bocht omhoog rijden. Ze hebben daardoor weinig tijd en snelheid om van baan te wisselen. Het verkeer ernaast rijdt vaak een stuk harder, dus is de kans op een botsing groter. Aan de linkerkant van de A16 loopt de ‘gevarenzone’ trouwens nog wat verder door, richting knooppunt Terbregseplein in Rotterdam. 

Jaarlijks vallen er meer dan 20 duizend gewonden en 500 dodelijke slachtoffers in het verkeer.

Gevaarlijke snelweg A20 Rotterdam

Snelweg A20 Rotterdam

We blijven nog even in Rotterdam. Op de A20-snelweg tussen knooppunt Kleinpolderplein en opnieuw knooppunt Terbregseplein (paal 30 tot 35) gebeuren aan beide kanten van de weg veel ongelukken. Opgeteld zijn hier elk jaar zo’n 150 tot 200 ongevallen. Volgens Stichting Incident Management (2022) is dit stuk snelweg zo gevaarlijk omdat er bij de bouw veel minder verkeer was dan nu. Aangezien de A20 door de stad loopt, is het lastig om de baan te verbreden. Ook zijn er veel bochten, viaducten en afslagen die jou als automobilist kunnen afleiden. 

Gevaarlijke snelweg A10 Amsterdam

Snelweg A10 Amsterdam

Je vraagt je nu misschien af of alle gevaarlijke snelwegdelen in Zuid-Holland liggen. Het antwoord is: nee. Ook Amsterdam heeft een warming zone (paal 10 tot 15) die begint aan de rechterkant van de A10 op de Zeeburgerbrug. Tot aan knooppunt Amsterdam Overamstel in Duivendrecht is het slim om iets beter op te letten. Ga je een aantal kilometer verder Amsterdam in? Dan rijd je waarschijnlijk door de Coentunnel. Deze tunnel is in het verleden al eens benoemd tot de gevaarlijkste weg van Nederland. Veel automobilisten rijden er harder dan de toegestane snelheid. Daardoor vliegen ze gemakkelijker uit de bocht – vooral bij regen. 

Wat valt op bij de gevaarlijkste snelwegen?

Tunnels en bruggen komen meerdere keren voorbij in de lijst met gevaarlijke stukken snelweg. Het verschil in hoogte, de beperkte inhaalruimte en een glad wegdek zorgen al gauw voor onveilige verkeerssituaties. Daarom geven we je een aantal tips waar je op moet letten als er tunnels of bruggen op jouw (drukke) route liggen.

Veilig door de tunnel

  • Zet op tijd je koplampen aan. Zo ben je beter zichtbaar.
  • Let op de matrixborden en stem hierop jouw snelheid af. En zie je een rood verkeerslicht, dan moet je natuurlijk stoppen. 
  • Houd afstand. Blijf minimaal twee, maar het liefst minimaal drie seconden achter jouw voorganger.
  • Je hebt vaak weinig ruimte om uit te wijken. Haal dus niet in als het niet nodig is, zeker niet als je met een aanhanger rijdt. 

Veilig de brug over

  • Schakel bij het invoegen niet te snel door naar de vierde of vijfde versnelling. Zo rijd je eerder op dezelfde snelheid als het verkeer om je heen.
  • Bekijk voor vertrek het weerbericht. Veel wind(stoten) voorspeld? Pak je stuur dan wat steviger vast. 
  • Blijf ook op de brug minstens twee seconden achter jouw voorganger.
Startproblemen auto

Schade gereden?

Je weet nu op welke stukken snelweg je extra moet uitkijken. Maar een ongelukje kan altijd gebeuren: ook als je niet op de snelweg rijdt. Kies daarom voor onze voordelige allrisk autoverzekering. Dan ben je verzekerd voor schade door eigen schuld en als je slipt of te water raakt. Stap je naar ons over? Dan ontvang je 20% korting op je huidige premie (zie voorwaarden).

Contact

Chat Bel Mail