Mensen rennen naar auto

Aanschafsubsidie elektrische auto 2022 voor particulieren

Gepubliceerd op 09-11-2022

Elektrisch rijden is populairder dan ooit. Vanwege het Klimaatakkoord is er sinds 1 juli 2020 voor particulieren een aanschafsubsidie voor elektrische auto’s. Overweeg je ook zo’n zuinige, milieuvriendelijke auto? Lees dan snel welke voordelen de subsidieregeling in 2022 voor jou heeft.

 

Hoe werkt een elektrische auto?

Een elektrische auto rijdt volledig op elektriciteit. Door een batterij (accu) wordt de motor geheel of deels aangedreven. Gebeurt dit gedeeltelijk, dan noemen we de auto een ‘hybride’, oftewel een kruising tussen een normale auto op brandstof en een elektrische auto. De batterij wordt via een stekker uit de auto aan een laadpaal opgeladen.

 

Subsidie koop elektrische auto 2022

Door de gunstige bijtelling van volledig elektrische auto’s, zijn deze auto’s vooral aantrekkelijk voor zakelijke rijders. Maar de elektrische auto is ook onder particulieren in opmars! Om het gebruik nog meer te stimuleren, is de aanschafsubsidie voor elektrische auto’s in het leven geroepen. Koop je in 2022 een nieuwe elektrische auto, dan kun je aanspraak maken op een subsidiebedrag van 3.350 euro.

 

Wanneer krijg ik de aanschafsubsidie voor mijn elektrische auto?

Je subsidieaanvraag wordt alleen goedgekeurd als deze voldoet aan de voorwaarden en zolang het subsidiebudget het toelaat. Zo beperkt de subsidie zich tot nieuwe modellen met een aanschafprijs tot 45.000 euro én moet de koopovereenkomst in 2022 hebben plaatsgevonden. Je ontvangt de subsidie als de auto is geleverd, op naam is gesteld van de ontvanger en van de RVO een bevestiging is ontvangen. Er wordt geen voorschot uitbetaald.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Subsidieplafond 2022 verhoogd vanwege hoge populariteit

Elk jaar is er een beperkt bedrag beschikbaar voor de aanschafsubsidie van elektrische auto’s, dit noemen ze het subsidieplafond. In 2020 werden zoveel aanvragen gedaan, dat het subsidieplafond halverwege dat jaar al was bereikt. Vervolgens werd het plafond doorgeschoven naar 2021. Hierdoor was in 2021 minder geld beschikbaar voor nieuwe subsidieaanvragen. Om dit probleem te verhelpen, is er voor 2022 meer geld beschikbaar gesteld: maar liefst 71 miljoen euro (+56,6 miljoen!). Maar ondanks deze stijging is het mogelijk dat ook dit jaar de subsidiepot leegraakt. Tip: neem ontbindende voorwaarden in je koopovereenkomst op, zodat je van de koop mag afzien als je de subsidie niet ontvangt.

 

Lokale aanschafsubsidie ook mogelijk?

Op dit moment zijn er voor particulieren geen lokale aanschafsubsidies voor elektrische auto’s, of voor een eigen laadpaal . Wel kan je bij jouw gemeente een verzoek indienen om een publieke laadpaal te plaatsen als er geen laadpaal in jouw directe omgeving staat. Volledig elektrische gezinsauto’s zijn aan de dure kant. Het is daarom een goede optie om een tweedehands elektrische auto te kopen. Dat is ook nog eens duurzamer dan een nieuwe auto kopen. Om kopers hierin te stimuleren, introduceerde het kabinet ook voor tweedehands elektrische auto’s een aanschafsubsidie.

 

Elektrische auto oplader

 

Subsidie tweedehands elektrische auto

Volledig elektrische gezinsauto’s zijn aan de dure kant. Het is daarom een goed argument om een tweedehands elektrische auto te kopen. Dat is ook nog eens duurzamer dan een nieuwe auto kopen. Om kopers hierin te stimuleren, introduceerde het kabinet ook voor tweedehands elektrische auto’s een aanschafsubsidie. In 2022 is er totaal 20,4 miljoen euro beschikbaar en kun je een subsidie van 2.000 euro aanvragen.

 

Andere financiële voordelen

Naast de aankoopsubsidie voor elektrische auto’s heeft elektrisch rijden nog meer fiscale voordelen:

 

Vrijstelling motorrijtuigenbelasting

Met een volledig elektrische auto hoef je tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting of wegenbelasting te betalen. De aanschaf van een elektrische auto mag dan wel duurder zijn dan een soortgelijke brandstofauto, maar je hebt lagere gebruikskosten. Naast dat je voor elektriciteit minder betaalt dan voor benzine of diesel, betaal je ook helemaal geen belasting!

 

Vrijstelling bpm 2022

Elke autobezitter moet eenmalig bpm betalen bij aanschaf van een nieuwe auto. Bpm staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’. Hoeveel bpm je moet betalen, hangt onder andere af van de hoeveelheid CO2-uitstoot van jouw auto. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe meer bpm je moet betalen. Een elektrische auto heeft geen directe CO2-uitstoot. Tot en met 2024 betaal je daarom helemaal geen bpm!

 

Nog meer besparen? Ga voor een lage autopremie!

Promovendum biedt al tijden een lage autopremie, ook voor elektrische auto’s! Stap je over naar ons? Dan verlagen je huidige autopremie met 20% (zie voorwaarden). De overstap regelen we gratis voor je!

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail