Mensen rennen naar auto

Aankoopsubsidie elektrische auto 2021 voor particulieren

Elektrisch rijden is populairder dan ooit. Vanwege het Klimaatakkoord is er sinds 1 juli 2020 voor particulieren een aankoopsubsidie voor elektrische auto’s. Overweeg je ook zo’n zuinige, milieuvriendelijke auto? Lees dan snel welke voordelen de subsidieregeling in 2021 voor jou heeft.

 

Hoe werkt een elektrische auto?

Een elektrische auto rijdt volledig op elektriciteit. Door middel van een batterij (accu) wordt de motor in zijn geheel of deels aangedreven. Gebeurt dit gedeeltelijk, dan wordt de auto een ‘hybride’ genoemd: een kruising tussen een normale auto op brandstof en een elektrische auto. De batterij wordt via een stekker uit de auto aan een laadpaal opgeladen.
 

Aankoopsubsidie elektrische auto 2021

Door de gunstige bijtelling van volledig elektrische auto’s, zijn deze auto’s vooral aantrekkelijk voor zakelijke rijders. Maar de elektrische auto is ook onder particulieren in opmars! En dat zie je terug in de cijfers. Zo is uit onderzoek van de ANWB gebleken dat er in 2020 ruim 153.000 elektrische auto’s rondreden in Nederland. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2019! Om het gebruik nog meer te stimuleren, is op 1 juli 2020 de aankoopsubsidie van 4.000 euro voor elektrische auto’s in het leven geroepen. Dit wordt wel beperkt tot nieuwe modellen met een aanschafprijs tot 45.000 euro.

 

Wanneer krijg ik een aankoopsubsidie voor mijn elektrische auto?

Je subsidieaanvraag wordt alleen goedgekeurd als deze voldoet aan de voorwaarden en zolang het subsidiebudget het toelaat. Je subsidie wordt pas uitbetaald als de auto is geleverd, op naam is gesteld van de ontvangen en van de RVO een bevestiging is ontvangen. Er wordt geen voorschot uitbetaald.

 

Auto icoon

25% korting op jouw huidige autopremie?

Subsidieplafond 2020/2021 razend populair!

Er is elk jaar maar een beperkt bedrag beschikbaar voor de aanschafsubsidie van elektrische auto’s. Dit wordt het subsidieplafond genoemd. In 2020 zijn er zoveel aanvragen gedaan, dat ook de pot van 2021 al voor een deel is aangesproken. Er bestaat zelfs een kans dat het subsidieplafond van 2021 al is bereikt. Dit zou kunnen betekenen dat je pas in 2022 weer gebruik kunt maken van de aankoopsubsidie op elektrische auto’s. Als een subsidieplafond namelijk is bereikt, dan wordt de aanvraag doorgeschoven naar het volgende jaar.

 

Lokale aankoopsubsidie

Op dit moment zijn er voor particulieren geen lokale aankoopsubsidies voor elektrische auto’s, of subsidies voor de aanschaf van een eigen laadpaal. Wel kan je bij jouw gemeente een verzoek indienen om een publieke laadpaal te plaatsen als er geen laadpaal in jouw directe omgeving staat. Als deze publieke laadpaal dan bij jou in de buurt wordt geplaatst, kost dit je geen geld. 

 

Subsidie tweedehands elektrische auto

Gemiddeld geven Nederlanders 15.000 euro uit aan tweedehands auto's (bron: AutoScout24). Op dit moment zijn volledig elektrische gezinsauto’s een stuk duurder. Om kopers hierbij te helpen, heeft het kabinet ook voor tweedehands elektrische auto’s een aankoopsubsidie van 2.000 euro geïntroduceerd.

 

Andere financiële voordelen

Naast de aankoopsubsidie voor elektrische auto’s heeft elektrisch rijden nog meer fiscale voordelen:

 

Elektrische auto oplader

 

Vrijstelling motorrijtuigenbelasting

Met een volledig elektrische auto hoef je tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting of wegenbelasting te betalen. De aankoop van een elektrische auto mag dan wel duurder zijn dan een soortgelijke brandstofauto, maar heeft dus lagere gebruikskosten. Naast dat je voor elektriciteit minder betaalt dan voor benzine of diesel, hoef je ook helemaal geen belasting te betalen!

 

Vrijstelling BPM

Elke autobezitter moet eenmalig BPM betalen bij aanschaf van een nieuwe auto. BPM staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’. Hoeveel bpm je moet betalen, hangt onder andere af van de hoeveelheid CO2-uitstoot van jouw auto. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe meer BPM je moet betalen. Een elektrische auto heeft geen directe CO2-uitstoot. Tot en met 2024 hoef je daarom helemaal geen BPM te betalen!

 

Nog meer besparen? Ga voor een lage autopremie!

Promovendum biedt al tijden een zeer lage autopremie, ook voor elektrische auto’s! En stap je nu over? Dan verlagen we je huidige autopremie met 25% (zie voorwaarden). De overstap regelen we gratis voor je!

Onze autopremie 25% voordeliger?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail