jongeren op bed

18 jaar: welke verzekeringen zijn nodig?

Hoera! Je bent 18 jaar geworden. Een mooie mijlpaal. Je mag nu zelfstandig auto rijden en stemmen. Maar, er komen ook meer verantwoordelijkheden bij kijken. Zo moet je vanaf nu bijvoorbeeld je eigen verzekeringen afsluiten. Op deze pagina lees je hier meer over.

Wereldbol

Reis- en annuleringsverzekering

Een stedentrip of met vrienden op zonvakantie? Je gaat waarschijnlijk vaker zelfstandig op vakantie. Zijn jouw ouders verzekerd bij Promovendum? Dan val je onder de reis- en annuleringsverzekering van je ouders als je nog thuis woont of als je uitwonend bent voor studie en stage. Dit geldt tot je 24e jaar. Is dit niet het geval? Sluit dan zelf jouw voordelige reis- en annuleringsverzekering af en ga onbezorgd op avontuur! Want stel dat je op vakantie bent en je verliest je koffer met daarin al jouw spullen. Dan kunnen de kosten flink oplopen.

Bereken jouw premie

Verhuisdozen

Inboedelverzekering

Ga je studeren en op kamers? Dan heb je een eigen inboedelverzekering nodig om je spullen te verzekeren tegen brand, diefstal en stormschade. Want de waarde van alle spullen in jouw studentenkamer kan zo oplopen tot duizenden euro’s. Denk alleen al aan al je elektronica, zoals je tv, laptop, tablet en telefoon.

Bereken jouw premie

Jongen met rugzak

WA verzekering

Een WA verzekering wordt ook wel een aansprakelijkheidsverzekering genoemd. Ben je thuiswonend of uitwonend voor studie of stage? Dan val je bij Promovendum tot je 24e onder de verzekering van je ouders. Een WA verzekering is nodig wanneer: je ouders deze niet hebben of als je op jezelf woont. Sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af, dan ben je verzekerd voor schade waar jij verantwoordelijk voor bent, aangericht bij anderen of aan spullen van anderen. Uitzondering hierop is schade die je aanricht tijdens het autorijden. Hiervoor heb je een autoverzekering. Maar stel dat je de telefoon van een vriend laat vallen…

Bereken jouw premie

Vanaf je 18e ben je wettelijk verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten.

Studentenzorgverzekering

Eigen zorgverzekering vanaf 18 jaar

Tot je 18e verjaardag ben je meeverzekerd met je ouders. Hiervoor hoef je zelf nog geen premie te betalen. Maar vanaf je 18e ben je wettelijk verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten. Let op: regel dit uiterlijk een maand na je verjaardag. Als je dit niet doet, krijg je een boete. De zorgverzekering gaat in op de eerste dag van de maand na je 18e verjaardag. Een voorbeeld: ben je op 19 mei jarig? Dan gaat je zorgverzekering in op 1 juni.

 

18 jaar geworden? 2 opties:

  1. Je blijft op de polis van de ouders staan en houdt de verzekering die je al had. Vanaf je 18e verjaardag betaal je hier wel premie voor.
  2. Je kiest zelf een zorgverzekering. Hierbij kun je kiezen voor dekkingen die bij jou als jongere passen.

 

Tip: vraag zorgtoeslag aan

Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen. Dit is een bijdrage van de Belastingdienst aan jouw zorgkosten. Je mag ook zorgtoeslag aanvragen als jouw ouders je zorgpremie betalen.

Deze informatie is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail