jongeren op bed

18 jaar: welke verzekeringen zijn nodig?

Hoera! Je bent 18 jaar geworden. Een mooie mijlpaal. Je mag nu zelfstandig auto rijden en stemmen. Maar, er komen ook meer verantwoordelijkheden bij kijken. Zo moet je vanaf nu bijvoorbeeld je eigen verzekeringen afsluiten. Op deze pagina lees je hier meer over.

Voordelige zorgverzekering student?

Check je premie

Vanaf je 18e ben je wettelijk verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten.

Zorgverzekering 2021

Vrouw met laptop

Eigen zorgverzekering vanaf 18 jaar

Tot je 18e verjaardag ben je meeverzekerd met je ouders. Hiervoor hoef je zelf nog geen premie te betalen. Maar vanaf je 18e ben je wettelijk verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten. Let op: regel dit uiterlijk een maand na je verjaardag. Als je dit niet doet, krijg je een boete. De zorgverzekering gaat in op de eerste dag van de maand na je 18e verjaardag. Een voorbeeld: ben je op 19 mei jarig? Dan gaat je zorgverzekering in op 1 juni.

Checklist ja of nee

18 jaar geworden? 2 opties:

  1. Je blijft op de polis van de ouders staan en houdt de verzekering die je al had. Vanaf je 18e verjaardag betaal je hier wel premie voor. 
  2. Je kiest zelf een zorgverzekering. Hierbij kun je kiezen voor dekkingen die bij jou als jongere passen.


Zijn je ouders al bij Promovendum verzekerd? Dan krijg je voor 2021 van ons automatisch een voordelige studentenzorgverzekering die precies past bij jouw wensen!

18 jarigen op bed lachen

Voordelige studentenzorgverzekering 2021

We kunnen ons voorstellen dat jij je liever bezig houdt met andere (leukere) bezigheden. Daarom maken we het je graag makkelijk. Wij hebben namelijk een speciale studentenzorgverzekering voor 2021. De verzekering en de bijbehorende aanvullende opties, passen helemaal bij jouw levensstijl als jong volwassene. Goed om te weten: vanaf 2022 kun je voor jouw zorgverzekering terecht bij VGZ.
 

Check je premie

Afbeelding jongeren op fiets

Tip: vraag zorgtoeslag aan

Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen. Dit is een bijdrage van de Belastingdienst aan jouw zorgkosten. Je mag ook zorgtoeslag aanvragen als jouw ouders je zorgpremie betalen. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel zorgtoeslag je krijgt? Lees meer over het aanvragen van zorgtoeslag.

Overige verzekeringen

Reis- en annuleringsverzekering

Een stedentrip of met vrienden op zonvakantie? Je gaat waarschijnlijk vaker zelfstandig op vakantie. Zijn jouw ouders verzekerd bij Promovendum? Dan val je onder de reis- en annuleringsverzekering van je ouders als je nog thuis woont of als je uitwonend bent voor studie en stage. Dit geldt tot je 24e jaar. Is dit niet het geval? Sluit dan zelf jouw voordelige reis- en annuleringsverzekering af en ga onbezorgd op avontuur! Want stel dat je op vakantie bent en je verliest je koffer met daarin al jouw spullen. Dan kunnen de kosten flink oplopen.

Bereken jouw premie

Uit huis gaan en op jezelf wonen? Houd rekening met de volgende verzekeringen:

Jongen met rugzak

WA verzekering 18 jaar

Een WA verzekering wordt ook wel een aansprakelijkheidsverzekering genoemd. Ben je uitwonend voor studie of stage? Dan val je bij Promovendum tot je 24e onder de verzekering van je ouders. Een WA verzekering is nodig wanneer: je ouders deze niet hebben of als je op jezelf woont. Sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af, dan ben je verzekerd voor schade waar jij verantwoordelijk voor bent, aangericht bij anderen of aan spullen van anderen. Uitzondering hierop is schade die je aanricht tijdens het autorijden. Hiervoor heb je een autoverzekering. Maar stel dat er op een feestje iets kapot gaat…

Bereken jouw premie

Verhuisdozen

Inboedelverzekering

Ga je studeren en op kamers? Dan heb je een eigen inboedelverzekering nodig om je spullen te verzekeren tegen brand, diefstal en stormschade. Want de waarde van alle spullen in jouw studentenkamer kan zo oplopen tot duizenden euro’s. Denk alleen al aan al je elektronica, zoals je tv, laptop, tablet en telefoon.

Bereken jouw premie

Deze informatie is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail