Voorkeursbeleid medicijnen

Zo werkt het voorkeursbeleid medicijnen

Vanaf 1 januari 2021 werken wij met een voorkeursbeleid (ook wel preferentiebeleid genoemd). Zijn er meerdere merken van een medicijn met dezelfde werkzame stof? Dan vergoeden wij het medicijn dat valt onder het voorkeursbeleid. Voor deze medicijnen betaal je geen eigen risico. 

Wat zijn voorkeursmedicijnen?

Medicijnen worden vaak door verschillende fabrikanten gemaakt. De medicijnen hebben dezelfde werkzame stof en werking, maar verschillen met elkaar van prijs. Wij vergoeden dan het voorkeursmedicijn, en niet het (meestal) duurdere merkmedicijn. Het medicijn dat we vergoeden noemen we ook wel het preferente medicijn. Je ontvangt altijd het medicijn met dezelfde werkzame stof, maar dan in een ander doosje!

"Sommige medicijnen werken hetzelfde, maar verschillen in prijs."

euromunt

Geen eigen risico

Met het voorkeursbeleid kunnen we ervoor zorgen dat de zorgkosten laag blijven, en medicijnen betaalbaar. Een voordeel voor jou is dat je voor een voorkeursmedicijn geen eigen risico hoeft te betalen. Zo ben je een stuk goedkoper uit! Alleen de kosten voor de dienstverlening van de apotheek verrekenen we met het eigen risico. Dit zijn we wettelijk verplicht.

Handen met medicijnen erin

Hoe weet je of je het juiste medicijn hebt?

Jouw (huis)arts schrijft op het recept de werkzame stof van het medicijn dat je nodig hebt. Jouw apotheker zorgt er dan voor dat je het juiste medicijn krijgt. Jouw apotheker weet precies welke medicijnen vallen onder het voorkeursbeleid. En of het medicijn inderdaad dezelfde werkzame stoffen bevat. Maak je hierover dus geen zorgen. Jouw apotheker zal altijd het juiste medicijn aan je meegeven!

Medicijnen

Uitzondering

De arts bepaalt samen met de apotheker welk medicijn jij krijgt. Vindt een arts het nodig een specifiek medicijn voor te schrijven? Dat kan. Een arts kan bij uitzondering een ander merk voorschrijven. Hier moet wel een medische reden voor zijn. Dit geeft hij op het recept aan als 'medische noodzaak'. De apotheker beoordeelt uiteindelijk welk medicijn je krijgt. Deze kosten verrekenen we wel met je eigen risico. Is er geen medische noodzaak en kies je zelf voor een ander medicijn dan het voorkeursmedicijn? Dan betaal je de kosten zelf.

De voorkeursmedicijnen

Bekijk het Reglement farmaceutische zorg voor de complete lijst met voorkeursmedicijnen.

Mensen in de keuken

Jouw zorgverzekering bekijken?

Deze informatie is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden. Alle gecontracteerde zorgverleners vind je in onze Zorgzoeker.

Contact

Chat Bel Mail