mensen in keuken

Wat is de vergoeding voor zorg in het buitenland?

Dit hangt ervan af of het gaat om spoedeisende zorg of planbare zorg.

 

Acute zorg buitenland

Als je in het buitenland acute zorg nodig had, krijg je een vergoeding op basis van het maximale tarief dat in Nederland gebruikelijk is voor een behandeling. Dat betekent dat je vanuit jouw basisverzekering de kosten vergoed krijgt tot het bedrag dat je in Nederland zou krijgen voor dezelfde behandeling. De kosten van een behandeling in het buitenland kunnen hoger zijn dan in Nederland. Belangrijk: voorwaarde voor vergoeding is dat de behandeling ook vergoed zou worden als deze in Nederland zou plaatsvinden.

 

Ben je in het buitenland door een medische helikopter vervoerd? Dan krijg je deze kosten vanuit jouw zorgverzekering vergoed als de helikopter is ingezet omdat de plek van het ongeval per ambulance onbereikbaar was.

 

Aanvullende zorgverzekering

Het komt regelmatig voor dat medische zorg in het buitenland duurder is dan vergelijkbare zorg in Nederland. De kosten in het buitenland liggen dus boven het Nederlands tarief en zijn voor jouw eigen rekening. Had je in 2021 een aanvullende zorgverzekering? Dan worden deze extra kosten wel vergoed. Wel geldt dezelfde voorwaarde als bij de basisverzekering: de behandeling zou ook vergoed worden als deze in Nederland had plaatsgevonden. Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een reisverzekering, met daarin de extra module medische kosten.

 

Let wel op: geldt er een negatief reisadvies (code oranje of rood) voor het land, dan is je aanvullende zorgverzekering of module medische kosten vanuit een reisverzekering niet geldig.

 

Geplande zorg buitenland

Ging je voor een geplande medische behandeling naar het buitenland? Wanneer wij een contract hebben met het ziekenhuis, worden de kosten vergoed op basis van de contractafspraken. Ga je naar een niet-gecontracteerd buitenlands ziekenhuis? Dan vergoeden wij tot maximaal 80%. Ook hier geldt dat de behandeling ook vergoed zou moeten worden als deze in Nederland zou plaatsvinden.

 

Heb je een studentenzorgverzekering? Dan is er een vergoeding in 2021 bij een niet-gecontracteerd buitenlands ziekenhuis tot maximaal 70%.

 

Wil je in het buitenland gemaakte medische kosten declareren? Download het Declaratieformulier zorgkosten buitenland.

 

Eigen bijdrage

Je betaalt geen wettelijke eigen bijdrage.

 

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Krijg je een gedeelte van de zorgkosten vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering? Dan betaal je over dit deel geen eigen risico.

 

Vergoeding aanvragen

Heb je in 2021 één of meer nachten in een ziekenhuis of kliniek in het buitenland overnacht? En heb je hier vooraf geen toestemming voor aangevraagd? Soms is dit achteraf nog mogelijk. Om deze toestemming aan te vragen vragen we je om je de volgende informatie:

  • Een verwijzing van jouw Nederlandse huisarts of medisch specialist.
  • De diagnose.
  • Een behandelplan van jouw specialist.
  • Een overzicht van eventuele eerdere behandelingen.
  • Een inschatting van de kosten.

 

Stuur deze informatie naar medischadvies@promovendum.nl . Wij nemen binnen vijf werkdagen contact met je op over de aanvraag.

 

Verwijzing nodig

Je hebt een verwijzing nodig van jouw huisarts of medisch specialist.

 

Vind een zorgverlener

Vind een gecontracteerde zorgverlener in onze Zorgzoeker. Kies je voor een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben, dan is de vergoeding lager.

Zorgverzekering 2022

Deze pagina gaat over 2021. Vanaf 2022 kan je voor jouw zorgverzekering terecht bij VGZ. Ga naar de VGZ website.

Zorgverzekering icoon Promovendum

Zorgverzekering aanvragen?

Als klant van Promovendum krijg je 5% collectiviteitskorting krijgt op de basisverzekering van VGZ. Benieuwd?

Check jouw premie
Info icoon rond

Meer informatie?

Bekijk de uitgebreide voorwaarden van onze voordelige zorgverzekering of het verkorte dekkingsoverzicht.

Bekijk dekkingen

Contact

Chat Bel Mail