mensen in keuken

Wat is de vergoeding voor palliatief terminale zorg (PTZ)?

Palliatief terminale zorg (PTZ) wordt geleverd in de laatste levensfase. Palliatieve zorg is zorg die niet langer gericht is op genezing maar op palliatie. Dat is een ander woord voor verzachting of verlichting. Het doel van deze zorg is om de laatste maanden van iemands leven zo aangenaam mogelijk te maken.

 

Vergoeding basisverzekering of Wlz

Vergoeding van palliatieve zorg kan op twee verschillende manieren gebeuren:

 

  • Heb je een Wlz-indicatie? Dan krijg je palliatieve zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).
  • Krijg je op dit moment geen zorg vanuit de Wlz? Dan ontvang je palliatieve zorg vanuit de basisverzekering.

 

Drie soorten palliatieve zorg

Heb jij, of heeft een van jouw naasten, zorg nodig in de laatste levensfase? Dan kan je kiezen uit drie verschillende mogelijkheden. Hieronder lees je meer.

 

Palliatieve zorg thuis

Je krijgt verpleging en verzorging thuis. Deze zorg krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hierover geen eigen risico.

 

Palliatieve zorg in een hospice

Een hospice is een kleinschalig opgezette en huiselijke plek waar je verpleging en verzorging krijgt. De vergoeding hangt af van waar je verblijft: in een toegelaten hospice of particulier hospice. Een toegelaten hospice voldoet aan de wettelijke eisen voor zorginstellingen. Je krijgt hier zorg én verblijf vergoed.

 

Een niet-toegelaten hospice (bijvoorbeeld particulier hospice) voldoet niet aan deze wettelijke eisen. Je krijgt hier wel de verpleging en verzorging vergoed. Alleen het verblijf in een niet-toegelaten hospice krijg je niet vergoed vanuit de basisverzekering. In onze aanvullende pakketten is een vergoeding opgenomen voor het verblijf in een hospice.

 

Palliatieve zorg in een ziekenhuis

Hieronder valt verblijf in een ziekenhuis waar je onder verantwoordelijkheid van een specialist medische zorg krijgt. Zorg in een ziekenhuis valt onder medisch specialistische zorg en krijg je vergoed vanuit de basisverzekering.

 

Eigen bijdrage

Er kan sprake zijn van een eigen bijdrage, het hospice kan je hier meer informatie over vertellen. 

 

Eigen risico

Of je eigen risico moet betalen, hangt af van het type palliatieve zorg dat je krijgt. Voor palliatieve zorg thuis of in een hospice betaal je geen eigen risico. Voor palliatieve zorg in een ziekenhuis betaal je wel eigen risico.

 

Vergoeding aanvragen

Heb jij, of heeft een van jouw naasten, palliatieve zorg nodig? Neem dan altijd even contact met ons op, stuur een e-mail of bel 078 648 13 00. Wij bespreken graag met jou de mogelijkheden. Ook kunnen wij je verwijzen naar een gecontracteerde zorgverlener. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener krijg je mogelijk een lagere vergoeding of geen vergoeding.

Zorgverzekering 2022

Deze pagina gaat over 2021. Vanaf 2022 kan je voor jouw zorgverzekering terecht bij VGZ. Ga naar de VGZ website.

Zorgverzekering icoon Promovendum

Zorgverzekering aanvragen?

Als klant van Promovendum krijg je 5% collectiviteitskorting krijgt op de basisverzekering van VGZ. Benieuwd?

Check jouw premie
Info icoon rond

Meer informatie?

Bekijk de uitgebreide voorwaarden van onze voordelige zorgverzekering of het verkorte dekkingsoverzicht.

Bekijk dekkingen

Contact

Chat Bel Mail