mensen in keuken

Wat is een European Health Insurance Card (EHIC)?

De EHIC is de Europese Gezondheidskaart. Deze kaart is geldig in heel Europa. De voorkant van jouw Promovendum zorgpas is de Quality Care Card, op de achterkant vind je de EHIC is. De EHIC ontvang je ieder jaar gratis van ons als je een zorgverzekering bij Promovendum hebt.

 

In het kort

  • Je hebt met de EHIC recht op noodzakelijke medische zorg als je tijdelijk in het buitenland bent en in Nederland verzekerd bent. 
  • Je hebt recht op een vergoeding van medische zorg volgens de regels die gelden voor de inwoners van het land zelf.
  • De EHIC is een jaar geldig. Ieder jaar ontvang je gratis een nieuwe pas van ons.
  • De kaart is persoonsgebonden. Dit betekent dat je wanneer je met jouw gezin op vakantie gaat, voor ieder gezinslid een eigen EHIC-kaart nodig hebt. Ook kinderen onder de 18 jaar hebben een eigen pas. 
  • Bekijk hier wanneer je jouw zorpas (EHIC) ontvangt.
  • Op de EHIC vind je een hoop handige informatie, bijvoorbeeld je polisnummer. Bekijk hier welke informatie.

 

Vergoeding zorgkosten in het buitenland

Met de EHIC heb je recht op noodzakelijke medische zorg wanneer je tijdelijk in het buitenland bent. Belangrijk is wel dat jouw zorgverzekering in Nederland niet is opgeschort of stopgezet. Je krijgt de kosten vergoed volgens de regels die gelden voor inwoners van het land zelf. Wanneer je zorg in het buitenland nodig hebt en je toont jouw EHIC-kaart aan de zorgverlener, weet de zorgverlener dat de rekening voor de zorgkosten naar ons verstuurd moet worden. Je hoeft dus meestal geen kosten voor te schieten. Wij schieten de kosten voor. Als er kosten zijn die je zelf moet betalen krijg je hier later bericht van. 

 

De European Health Insurance Card (EHIC) is niet geldig wanneer verzekerden naar een andere lidstaat reizen voor een geplande medische behandeling.

 

Landen waar de EHIC geldig is

De EHIC is geldig in de volgende landen: Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland.

 

Let op: sinds 1 januari 2021 is jouw zorgpas niet meer geldig in het Verenigd Koninkrijk. Hieronder vallen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

 

Ga je naar Tunesië, Turkije, Servië en Montenegro of Bosnië-Herzegovina? Dan heb je naast jouw zorgpas ook een E111 formulier nodig.

Zorgverzekering icoon Promovendum

Voordelige zorgverzekering?

Een lage zorgpremie én ruime dekkingen? Kies voor de zorgverzekering van Promovendum. Jouw overstap regelen wij!

Bereken in 1 minuut
Info icoon rond

Meer informatie?

Bekijk de uitgebreide voorwaarden van onze voordelige zorgverzekering of het verkorte dekkingsoverzicht.

Bekijk dekkingen

Contact

Chat Bel Mail