Waarom krijg ik nu pas de rekening van mijn eigen risico?

Het kan voorkomen dat u van ons een rekening krijgt voor zorgkosten in het ziekenhuis die u al een tijd terug heeft gemaakt. Deze kosten worden verrekend met uw openstaande eigen risico. Waarom krijgt u deze rekening nu pas?

Het ziekenhuis stuurt ons pas na het zorgtraject de rekening

Een voorbeeld: u heeft uw pols gebroken en moet naar het ziekenhuis. U krijgt een gesprek met een medisch specialist, er wordt een foto gemaakt en helaas moet u geopereerd worden. Tot slot volgt er na een aantal weken een controleafspraak. Eerder stonden al deze behandelingen apart op de rekening. Tegenwoordig horen ze gezamenlijk tot één administratieve code: de diagnosebehandelcombinatie (DBC). Dit komt omdat de totale kosten van uw behandeling pas na afloop van dit traject duidelijk zijn.

Wat is een diagnosebehandelcombinatie (DBC)?

Een DBC is het geheel van activiteiten en verrichtingen van het ziekenhuis en de medisch specialist, tijdens uw behandeling. Ziekenhuizen zijn verplicht om met DBC's te werken. Pas nadat de DBC is afgesloten, stuurt het ziekenhuis ons de rekening.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een DBC met fictieve data en bedragen.
uitleg DBC

Maximale duur DBC

Een DBC bevat dus het hele zorgtraject: vanaf uw eerste bezoek tot aan uw laatste nacontrole. Wel is er een maximale duur van een DBC, namelijk 120 dagen. Overschrijdt het zorgtraject het maximale aantal dagen, dan wordt het volgens de landelijke regels opgeknipt in subtrajecten. Pas als een (sub)traject is afgesloten stuurt het ziekenhuis ons een rekening. Wij betalen deze en berekenen of u nog een bedrag aan eigen risico moet betalen. Daarom kan het enige tijd duren voordat u hiervoor van ons de rekening krijgt.

Let op: eigen risico

Bovenstaande kan ook gaan over het eigen risico van een eerder kalenderjaar. Is uw zorgtraject (en dus uw DBC) in 2019 gestart en sluit het traject in 2020? Dan krijgt u in 2020 de rekening, maar betaalt u uw eigen risico nog over 2019. De startdatum van de behandeling bepaalt over welk jaar de zorgkosten worden gedeclareerd. De datum ligt in dit geval in 2019.

Bent u benieuwd hoeveel eigen risico u al verbruikt heeft? Op Mijn Promovendum ziet u de actuele stand en een overzicht van uw zorgdeclaraties.

Was deze informatie nuttig?
Hartelijk dank voor het geven van uw feedback.
Op welke manier kunnen wij de informatie op deze pagina verbeteren?

Hartelijk dank voor uw reactie. Wij gaan onderzoeken of wij uw suggestie kunnen implementeren.

Wilt u graag een medewerker spreken, laat dan hieronder uw gegevens achter.

Naam
Telefoon
E-mail

Hartelijk dank voor uw e-mail. Wij hebben uw vraag of opmerking goed ontvangen.

Wat gaan wij nu voor u doen?

  • Wij leggen uw vraag of opmerking voor aan onze gespecialiseerde medewerkers.
  • Vervolgens nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Hebt u tussentijds vragen? Bel: 078 648 13 00. Wij beantwoorden uw vragen direct.

Vriendelijke groet,
Uw serviceteam van Promovendum

Uw zorgverzekering

Voor al uw zorgdeclaraties en de stand van uw eigen risico gaat u naar Mijn Promovendum.


Log in
Meer informatie?

U kunt de voorwaarden van onze zorgverzekering eenvoudig online inzien.


Voorwaarden bekijken