Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?

De Wet langdurige zorg regelt langdurige, intensieve zorg voor personen die continu zorg nodig hebben in de directe omgeving. Denk aan mensen met een chronische ziekte, ouderen of mensen met een ernstige handicap of psychische aandoening. Iemand kan Wlz aanvragen als er 24 uur zorg dichtbij en permanent toezicht nodig is. Dit kan zijn als u nog thuis woont, maar ook als u in een instelling woont. Wij laten Wlz uitvoeren door zogenoemde Wlz uitvoerders met één of meerdere zorgkantoren in het beheer. Zelf voeren wij geen Wlz zorg uit, wij schrijven u daarom in bij VGZ Zorgkantoren.

Langdurige zorg kan op twee manieren worden uitgevoerd:

  • Zorg in natura: het zorgkantoor regelt de zorg. Dit doen zij aan de hand van de indicatiestelling en het zorgprofiel dat is afgegeven door het CIZ. Hieronder leest u hier meer over. Zorgkantoren zijn per regio ingedeeld. Om te weten welk zorgkantoor in uw regio actief is, kunt u kijken op de website van Zorgverzekeraars Nederland.
  • Persoonsgebonden budget (Wlz-pgb): u vraagt deze zorg aan door een aanvraagformulier Wlz-pgb in te vullen via het zorgkantoor in uw regio. Meer informatie over het persoonsgebonden budget vindt u in deze brochure van het Zorginstituut.

Eigen bijdrage

Over zorg vanuit de Wlz betaalt u een eigen bijdrage. U betaalt dit bedrag aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van uw persoonlijke situatie. Op de website van het CAK vindt u meer over de eigen bijdrage.

Een Wlz-indicatie aanvragen

Het aanvragen van langdurige zorg kunt u doen via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ onderzoekt of u in aanmerking komt voor langdurige zorg. Als dat het geval is, geeft het CIZ een Wlz-indicatie af. In deze indicatie is ook het zorgprofiel opgenomen. Het zorgprofiel geeft aan welke zorg u kan krijgen en hoe lang u gebruik kunt maken van deze zorg. Ga naar Mijn Wlz-aanvraag van het CIZ om zorg vanuit de Wlz aan te vragen.

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Bel 078 648 13 00 of stuur een e-mail.

Was deze informatie nuttig?
Hartelijk dank voor het geven van uw feedback.
Op welke manier kunnen wij de informatie op deze pagina verbeteren?

Hartelijk dank voor uw reactie. Wij gaan onderzoeken of wij uw suggestie kunnen implementeren.

Wilt u graag een medewerker spreken, laat dan hieronder uw gegevens achter.

Naam
Telefoon
E-mail

Hartelijk dank voor uw e-mail. Wij hebben uw vraag of opmerking goed ontvangen.

Wat gaan wij nu voor u doen?

  • Wij leggen uw vraag of opmerking voor aan onze gespecialiseerde medewerkers.
  • Vervolgens nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Hebt u tussentijds vragen? Bel: 078 648 13 00. Wij beantwoorden uw vragen direct.

Vriendelijke groet,
Uw serviceteam van Promovendum

Uw zorgverzekering

Voor al uw zorgdeclaraties en de stand van uw eigen risico gaat u naar Mijn Promovendum.


Log in
Meer informatie?

U kunt de voorwaarden van onze zorgverzekering eenvoudig online inzien.


Voorwaarden bekijken