Header zorgnota controleren

Coronavirus: zo zit het met je zorgverzekering

Het coronavirus houdt ons al langere tijd bezig. We begrijpen dat je vragen hebt over het coronavirus en jouw zorgverzekering. Op deze pagina geven we je meer informatie. Bijvoorbeeld over de vergoedingen vanuit de basisverzekering.

Coronavirus en vergoeding zorgverzekering

Afbeelding arts

Zorg in Nederland

Moet je in verband met het coronavirus naar de huisarts of naar het ziekenhuis? Dan krijg je deze zorg gewoon vergoed vanuit jouw basisverzekering. Voor een bezoek aan de huisarts betaal je geen eigen risico. Voor laboratoriumonderzoek en zorg in het ziekenhuis, betaal je wel eigen risico.

Afbeelding arts

Zorg in het buitenland

Heb je zorg nodig in het buitenland? Dan vergoedt de basisverzekering de kosten zoals deze in Nederland gebruikelijk zijn. Je betaalt hierover eigen risico. Is de zorg duurder? Dan krijg je deze eventueel vergoed vanuit jouw aanvullende zorgverzekering.

Euro icoon

Testen op het coronavirus

Vanaf 1 juni mag iedereen met milde corona-gerelateerde klachten zich laten testen. Denk aan hoesten, neusverkoudheid, koorts en het verlies van reuk of smaak. Je hoeft hiervoor niet eerst langs de huisarts voor een doorverwijzing, maar kunt direct bij de GGD een afspraak maken. Bel 0800-1202 (7 dagen per week tussen 8:00 en 20:00 bereikbaar). Je hoeft zelf niets te betalen, de overheid betaalt de test. Meer informatie lees je op de website van de overheid. Voor hulpmiddelen zoals mondkapjes of desinfecterende gel is geen vergoeding.

Ziekenhuis icoon

Lopende behandelingen

Veel 'planbare' ingrepen en behandelingen worden uitgesteld. Dit zijn vervelende keuzes die zorgverleners door de omstandigheden genoodzaakt zijn om te maken. Wij snappen dat dit vervelend voor jou kan zijn, maar hopen dat je dit gezien de situatie begrijpt. Wanneer een afspraak echt noodzakelijk is, helpt het ziekenhuis je met het vinden van een andere zorgverlener. Heb je hier vragen over, dan kan je ons natuurlijk altijd bereiken. Stuur een e-mail of bel 078 648 13 00.

Koffer zorg icoon

Spoedeisende zorg

Zorg die niet kan worden uitgesteld, gaat op een veilige manier door. Heb je dringend zorg nodig? Dan kan je gewoon bij jouw huisarts of de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht. Wacht hier niet mee! Het ziekenhuis neemt allerlei maatregelen, de kans dat je besmet raakt met het coronavirus is hierdoor klein.

Helpdesk icoon

Online of telefonisch consult

Stelt jouw zorgverlener voor om een consult online of telefonisch te doen? Dan kan je het beste even contact met ons opnemen via 078 648 13 00. Wij kijken dan voor je of er een vergoeding mogelijk is vanuit de zorgverzekering.

Arts icoon

Herstel na corona

Heb je corona gehad? Dan kan het zijn dat je extra zorg nodig hebt. De overheid heeft bepaald dat je hiervoor tot in ieder geval 1 augustus 2021 een vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering.

Afbeelding virus

Het coronavirus in het kort

  • De officiële naam van het coronavirus is COVID-19.
  • Het virus verspreidt zich via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • De meeste besmette personen vertonen alleen lichte klachten, die lijken op griepklachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare mensen, zoals hart-, long- en diabetespatiënten.

Je volgt netjes alle inmiddels bekende richtlijnen: je werkt zoveel mogelijk thuis en als je naar buiten gaat houd je minstens 1,5 meter afstand. Ook was je je handen regelmatig. Toch voel je je niet zo lekker…

Afbeelding vrouw belt

Wanneer testen op het coronavirus?

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, benauwdheid, koorts of kan je plotseling slecht ruiken of proeven? Dan kan je je gratis laten testen op het coronavirus. Bel 0800-1202 voor een afspraak en houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Let op: val je onder een risicogroep en ben je ernstig ziek? Bel dan je (huis)arts of de huisartsenpost.

Afbeelding laborant

Verspreiding voorkomen

Er zijn in Nederland een aantal maatregelen ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan:

 

  • Bij klachten: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.
  • Was vaak je handen met water en zeep, daarna handen goed drogen.
  • Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
  • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte.
  • Houd 1,5 meter afstand (twee armlengtes) van anderen.

 

(bron RIVM, 24 november 2020)

Vragen over declareren

Vragen over het coronavirus

Deze pagina is geüpdatet op 24 november 2020. Voor de meest actuele informatie verwijzen wij je naar de website van het RIVM. Heb je vragen over de vergoeding? Bel dan 078 648 13 00.

Deze informatie is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden. Alle gecontracteerde zorgverleners vind je in onze Zorgzoeker.

Contact

Chat Bel Mail