Eigen risico zorgverzekering 2020

Wat is eigen risico zorgverzekering?

Het eigen risico zorgverzekering is een wettelijk verplicht bedrag, dat u moet betalen wanneer u gebruikmaakt van de meeste zorg die onder de basisverzekering valt. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname of ambulancevervoer. Het eigen risico geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. Ieder jaar bepaalt de overheid de hoogte van dit bedrag.

"Het verplicht eigen risico blijft € 385,- in 2020. Hetzelfde bedrag als in 2019."

Vrijwillig eigen risico

U kunt het verplicht eigen risico van 385 euro in 2020 verhogen met maximaal 500 euro. Dit extra bedrag wordt vrijwillig eigen risico genoemd. In ruil hiervoor kunt u meestal een lagere premie krijgen. Maar let wel op de nadelen. Kiest u voor het maximale eigen risico en heeft u hoge zorgkosten? Dan moet u zelf 885 euro betalen. Heeft uw partner ook een vrijwillig eigen risico en veel zorg nodig? Dan lopen de zorgkosten flink op!


Eigen risico en eigen bijdrage

Naast het eigen risico kan er voor zorg ook een wettelijk verplichte eigen bijdrage worden gevraagd. Ook de eigen bijdrage wordt door de overheid bepaald. Dit is een vast bedrag dat u (bovenop het eigen risico) zelf betaalt voor specifieke zorg. Bijvoorbeeld kraamzorg thuis: in 2020 betaalt u hiervoor 4,50 per uur zelf.


Wat valt onder eigen risico zorgverzekering 2020?

Alle vergoedingen die vanuit de basisverzekering komen… maar er zijn een paar uitzonderingen!


Belangrijke uitzonderingen eigen risico1. Geen eigen risico voor kinderen

Voor kinderen onder de 18 jaar geldt het verplicht eigen risico niet. Zij zijn nog meeverzekerd via de zorgverzekering van hun ouders. Let op: de eigen bijdrage (bijvoorbeeld voor medicijnen) geldt wél voor kinderen tot 18 jaar.2. Huisartspost: geen eigen risico

Een bezoek aan uw eigen huisarts valt niet onder het eigen risico in 2020. Let wel: zorg die door de huisarts wordt uitbesteed, valt daar wél onder. Bijvoorbeeld bloedprikken: de huisarts neemt bloed af, maar laat het onderzoeken door een extern laboratorium. De kosten voor het consult bij de huisarts vallen niét onder het eigen risico, de laboratoriumkosten wel.3. Eigen risico voor de tandarts? Bijna nooit!

Tandartskosten voor verzekerden vanaf 18 jaar worden 9 van de 10 keer vergoed uit een aanvullende tandartsverzekering. U betaalt dan geen eigen risico voor de tandarts. In zeldzame gevallen komt de mondzorgvergoeding voor volwassenen uit de basisverzekering (bijvoorbeeld bij een gebitsprothese). Dan geldt het eigen risico wel. Voor kinderen tot 18 jaar worden tandartskosten ook uit de basisverzekering vergoed. Zij betalen geen eigen risico.4. Geen eigen risico bij een aanvullende verzekering

Valt fysiotherapie onder het eigen risico? Als de vergoeding uit de aanvullende verzekering komt niet! En bij fysiotherapie is dit meestal het geval. Dit geldt ook voor een brilvergoeding.


Wijzigingen basisverzekering 2020

Benieuwd wat er allemaal wijzigt volgend jaar? Bekijk deze wijzigingen .


Promovendum zorgverzekering

Kwaliteit en voordelig

Promovendum biedt naast een mooie premie, een écht goede zorgverzekering. Uw overstap regelen wij!Inzicht in eigen risico

Wanneer u uw zorgverzekering bij Promovendum heeft, kunt u 24 uur per dag inzien hoeveel eigen risico u heeft verbruikt. Eenvoudig online. Geen verrassingen! Ook ontvangt u automatisch bericht over de verrekening van uw eigen risico.Gespreid betalen eigen risico mogelijk

De kosten voor het eigen risico komen soms op een ongelegen moment. Is dat het geval? Bij Promovendum hoeft u dit niet altijd in een keer te betalen. Wij kijken graag met u mee of er een betalingsregeling mogelijk is.

Benieuwd naar onze zorgverzekering?Bereken in 1 minuut

Deze informatiepagina is zorgvuldig voor u samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. De voorwaarden voor studentenzorgverzekering kunnen anders zijn. Alle voorwaarden bekijken? Bekijk hier de downloads van de zorgverzekering en de studentenzorgverzekering.