Hoe werkt het verplicht eigen risico zorgverzekering?

Je betaalt een gedeelte van de zorg die onder de basisverzekering valt zelf. Dit is het wettelijk verplicht eigen risico. Iedereen van 18 jaar en ouder met een Nederlandse zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico. In 2020 is dit € 385. Ben je jonger dan 18? Dan betaal je dus geen eigen risico. Maak je zorgkosten die onder het eigen risico vallen, dan betaal je pas eigen risico. Dit bedrag betaal je naast je maandelijkse zorgpremie.

Welke zorg valt onder het eigen risico?

De regel is dat het eigen risico geldt voor zorg die je vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ziekenhuisopnames en -behandelingen
  • Ambulancevervoer
  • Medicijnen
  • Bloedprikken
  • Psychologische zorg
  • Fysiotherapie bij een chronische aandoening vanaf de 21e behandeling

Toch zijn er ook enkele zorgsoorten die wel onder de basisverzekering vallen, maar waarvoor je geen eigen risico hoeft te betalen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Bekijk alle uitzonderingen.

Hoe werkt het eigen risico?

De overheid stelt ieder jaar de hoogte van het eigen risico vast. Dit bedrag geldt voor een kalenderjaar, dus van 1 januari tot en met 31 december. Heb je in een jaar het totale bedrag aan eigen risico betaald? Dan krijg je vanaf dat moment alle zorgkosten vanuit de basisverzekering volledig vergoed. In het nieuwe jaar kot het hele bedrag aan eigen risico weer open te staan.

Maak je in een jaar geen zorgkosten? Dan betaal je ook geen eigen risico. Het eigen risico geldt ook niet voor zorg vanuit de aanvullende verzekering.

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplicht eigen risico, heb je ook de keuze voor extra vrijwillig eigen risico. Kies je voor vrijwillig eigen risico? Dan krijg je korting op jouw zorgpremie. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico is dat je kiest, hoe hoger de korting is die je krijgt op je premie. Het bedrag aan vrijwillig eigen risico komt bovenop je verplicht eigen risico. Hiermee kan je het eigen risico verhogen tot 885 euro. Lees meer over de mogelijkheden van het vrijwillig eigen risico.

Hoe betaal ik eigen risico?

Als wij zorgkosten binnenkrijgen, betalen wij de rekening aan de zorgverlener. Wij checken dan direct of deze kosten onder het wettelijk eigen risico vallen. Als je een bedrag aan eigen risico moet betalen, dan krijg je van ons een e-mail met een vergoedingenoverzicht. In dit overzicht zie je welk bedrag je moet betalen. Hierna schrijven wij het bedrag automatisch van je rekening af. Hier hoef jij je dus geen zorgen over te maken. Heb je zelf zorgkosten betaald en wil je de rekening bij ons indienen? Dan halen wij eerst het bedrag met het eigen risico van de kosten af. De overige kosten betalen we aan jou.

Wil je weten wat de stand van je eigen risico is? Log dan in op Mijn Promovendum.

Ook handig:


Was deze informatie nuttig?
Hartelijk dank voor het geven van uw feedback.
Op welke manier kunnen wij de informatie op deze pagina verbeteren?

Hartelijk dank voor uw reactie. Wij gaan onderzoeken of wij uw suggestie kunnen implementeren.

Wilt u graag een medewerker spreken, laat dan hieronder uw gegevens achter.

Naam
Telefoon
E-mail

Hartelijk dank voor uw e-mail. Wij hebben uw vraag of opmerking goed ontvangen.

Wat gaan wij nu voor u doen?

  • Wij leggen uw vraag of opmerking voor aan onze gespecialiseerde medewerkers.
  • Vervolgens nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Hebt u tussentijds vragen? Bel: 078 648 13 00. Wij beantwoorden uw vragen direct.

Vriendelijke groet,
Uw serviceteam van Promovendum

Voordelige studentenzorgverzekering afsluiten?

Kies voor onze voordelige basisverzekering! Al klant? Tot 1 februari kun je jouw zorgverzekering wijzigen. Inloggen, wijzigen en klaar!


Bereken in 1 minuut
Meer informatie?

Je kunt de voorwaarden van onze studentenzorgverzekering eenvoudig online inzien.


Voorwaarden bekijken