Checklist buitenlandse zorgnota

Zo declareer je jouw buitenlandse zorgnota

Een ongeluk krijgen of ziek worden tijdens vakantie: dat wil niemand! Overkomt het je toch? Dan is een ingewikkelde afhandeling van de zorgkosten het laatste waar jij je druk om wilt maken. Lees onderstaande checklist en kom niet voor verrassingen te staan. Zo kan je onbezorgd op reis!

Mensen met kleurrijke kleding

Wat moet er op je buitenlandse zorgnota staan?

In Nederland zijn er afspraken gemaakt over wat er op een rekening voor zorgkosten moet staan. Dit wordt ook wel een zorgnota genoemd. Zorgverleners weten vaak precies wat er op je rekening moet staan, zodat je deze kunt declareren. In het buitenland kan de werkwijze van zorgverleners hiervan afwijken. Daarom is er informatie over jouw behandeling nodig. Om de declaratie te verwerken, moet de rekening aan een aantal voorwaarden voldoen.

Checklist buitenlandse nota

De nota is opgesteld in het:

 • Nederlands
 • Engels
 • Frans
 • Duits
 • Italiaans
 • Spaans

Op de nota moet staan:

 • Jouw voorletters, achternaam en geboortedatum.
 • De datum en bedrag van behandeling.
 • De naam, adres en paraaf zorgaanbieder.
 • De gestelde diagnose of een omschrijving van de klachten.
 • Een gespecificeerde beschrijving van de kosten.

Buitenlandse zorgkosten indienen per post

Er wordt helaas nog altijd veel fraude gepleegd met buitenlandse zorgkosten. Dit willen wij graag voorkomen. Daarom moet de nota aan de hierboven gestelde eisen voldoen en hebben wij de originele nota nodig, en geen kopie. Je kunt daarom alleen per post declareren.

 

Wil je een buitenlandse zorgnota indienen, doorloop dan de volgende stappen:

 1. Download en print het Declaratieformulier zorgkosten buitenland.
 2. Pak de nota erbij en vul het formulier aan de hand hiervan in.
 3. Doe het declaratieformulier samen met de originele nota in een envelop. Bewaar zelf een kopie van de nota.
 4. Heb je een recept, verwijsbrief of bij opname een medisch rapport ontvangen? Voeg deze dan ook toe.
 5. Stuur dit op naar Promovendum, Postbus 148, 8200 AC Lelystad.

 

Hierna gaan wij direct voor je aan de slag. Je krijgt net als bij Nederlandse zorgnota’s een vergoedingenoverzicht per mail. Hier staat op wat er voor je wordt vergoed en of je eventueel nog eigen risico of een eigen bijdrage moet betalen.

Zee en strand

Spoedeisende zorg? Bel onze Alarmcentrale

Gaat het om spoedeisende zorg in het buitenland? Bel dan altijd met onze Alarmcentrale: 078 648 13 20. Onze Alarmcentrale is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Dit nummer staat ook op je zorgpas. Zij zorgen er onder andere voor dat de afhandeling van jouw declaratie goed gaat en kunnen eventueel zorgkosten voor je voorschieten. Wil je weten wat zij verder allemaal voor jou kunnen betekenen? Lees meer over onze Alarmcentrale.

Heb je vragen?

Heb je nog vragen over het declareren van jouw buitenlandse zorgnota? Bel 078 648 13 00 of stel je vraag online. Wij helpen je graag!

Deze informatie is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden. Alle gecontracteerde zorgverleners vind je in onze Zorgzoeker.

Contact

Chat Bel Mail