gezin in bed

Winterbanden verplicht in Duitsland 2024? En sneeuwkettingen?

Gepubliceerd op 08-02-2024

Voor de wintersport rijden veel mensen naar én door Duitsland. Zijn winterbanden verplicht in Duitsland in 2024 en hoe zit het met sneeuwkettingen?
 

Winterbanden in Duitsland

Winterbanden zijn verplicht in Duitsland, maar alleen bij winterse omstandigheden. Als het ijzelt of sneeuwt en het dus glad is op de weg, dan is het verplicht om winterbanden te hebben.

 

Waarom zijn winterbanden verplicht?

Met zomerbanden heb je minder grip op de weg, waardoor de remweg langer is. Dit kan in winterse weersomstandigheden de kans op verkeersongevallen vergroten. Vanwege veiligheidsredenen worden ze dus verplicht gesteld.

 

Winterbanden in Duitsland moeten aan deze eisen voldoen:

 

  • Winterbanden moeten een diepteprofiel hebben van minimaal 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden. Dan pas krijg je bij winterse omstandigheden genoeg grip op de weg, volgens de Duitse wet.
  • Winterbanden geproduceerd vanaf 1 januari 2018 moeten voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool. Oudere winterbanden met alleen een M+S aanduiding (staat voor modder + sneeuw) zijn tot 30 september 2024 toegestaan.

 

Voldoen je winterbanden niet aan het diepteprofiel of de andere eisen? Dan riskeer je een boete. Deze kan hoger worden wanneer je door het ontbreken van winterbanden een verkeersontstopping veroorzaakt. 

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Wanneer winterbanden in Duitsland nodig?

Winterbanden zijn in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. Er is geen vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn. Het beste is om winterbanden te hebben tussen oktober en april (dan is de grootste kans op winters weer).

 

Sneeuwkettingen in Duitsland verplicht in 2024?

In bepaalde gebieden in Duitsland zijn sneeuwkettingen verplicht. Rijd je zo’n gebied in, dan wordt dat met onderstaand verkeersbord aangegeven. 4x4 wagen? Ook dan zijn in Duitsland sneeuwkettingen verplicht in de aangegeven gebieden (tenzij anders vermeld). Goed om te weten: auto’s met sneeuwkettingen mogen maximaal 50 km per uur rijden. Houd de maximale snelheid die aangegeven staat op de verpakking van de sneeuwketting aan en let goed op de verkeersborden!

 

Bord winterbanden verplicht in Duitsland

 

Antivries niet vergeten!

Naast dat winterbanden verplicht zijn in Duitsland (bij winterse omstandigheden) en sneeuwkettingen ook (in bepaalde gebieden), is het wettelijk verplicht om voldoende ruitwisservloeistof mét antivries in je auto te hebben bij winterse omstandigheden.

 

Slechte winteruitrusting? Boete!

Is je auto niet goed uitgerust met bijvoorbeeld winterbanden of sneeuwkettingen? Dan riskeer je een boete van 60 euro en 1 strafpunt op je rijbewijs bij aanhouding door de politie. Deze boete kan oplopen tot 120 euro als je met de auto de weg blokkeert voor ander verkeer (doordat je geen winterbanden had).

 

Onderweg een lekke band? Dan mag je een winterband tijdelijk vervangen voor een zomerband. Je krijgt hiervoor geen boete.

 

winterbanden

 

Vignet Duitsland 2024?

Op bijna alle Duitse wegen betaal je geen tol. In 2024 heb je dus geen ‘tol vignet Duitsland’ nodig voor je auto. Check wel voordat je wegrijdt of je een milieusticker (milieuvignet) nodig hebt. In veel grote Duitse steden is een milieusticker verplicht.

 

Met de auto naar Duitsland?

Vergeet niet een goede pechhulp te regelen, zodat je snel geholpen wordt bij autopech. Promovendum biedt een voordelige pechhulp mét Europadekking. Ben je al klant en weet je niet of je Europadekking hebt? Controleer het eenvoudig via Mijn Promovendum. Een fijne en veilige reis toegewenst!

Voordelige pechhulp?

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail