gezin in bed

Groene kaart verplicht of niet? 5 vragen!

Gepubliceerd op 19-01-2022

Vakantie. De zon gaat onder, het landschap glijdt voorbij en voor je strekt de weg zich eindeloos uit. Maar stel dat je onverhoopt een deukje in de auto van een medevakantieganger rijdt. Heb je dan je groene kaart bij je? En is dat eigenlijk wel verplicht? 

 

Wat staat er op de groene kaart?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je kunt aantonen dat je auto verzekerd is. Bij het afsluiten van je autoverzekering ontvang je de groene kaart van je verzekeraar. Op de kaart staan:

 

  • Je persoonlijke gegevens, de verzekerde auto en de naam van je verzekeraar
  • Het groene kaart nummer
  • De landen waar je auto verzekerd is (dit kan per verzekeraar verschillen)
  • Looptijd van je autoverzekering
  • Praktische informatie over hulpverlening.

 

Groene kaart

Wij krijgen veel vragen over het gebruik van de groene kaart. Hieronder staan de 5 meest gestelde vragen.

 

1. Is de groene kaart verplicht?

Dit is afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. In de meeste landen is het niet verplicht.

 

Landen waar de groene kaart niet verplicht is

De groene kaart is niet verplicht in de EU-landen, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen, Kroatië, Andorra, IJsland en het Verenigd Koninkrijk. In deze landen kan de politie via een centraal register nagaan of een voertuig verzekerd is. Alleen voor niet-gekentekende voertuigen, zoals een tractor, is de groene kaart nog verplicht. Toch adviseren wij je de groene kaart (al dan niet digitaal) mee te nemen in de auto. In geval van nood heb je dan altijd de juiste gegevens en telefoonnummers bij de hand.

 

Landen waar de groene kaart verplicht is

In Tunesië, Turkije, Marokko, Moldavië, Servië, Albanië, Bosnië en Herzegovina, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Oekraïne en Montenegro is de groene kaart verplicht. Je hebt in deze landen de originele groene kaart nodig (en dus niet de digitale variant).

 

Voor caravans, vouwwagens en aanhangers zijn de regels net wat anders. Bekijk hiervoor vraag 5.

 

Reisverzekering icoon Promovendum

Voordelige reisverzekering?

2. Wat is het groene kaart nummer?

Het groene kaart nummer is opgebouwd uit een landcode, het kenmerk van je verzekeraar en je polisnummer. Je hebt het groene kaart nummer nodig bij het invullen van een schadeformulier. Het nummer vind je op je groene kaart, onder punt 4.

 

Groene kaart nummer

 

3. Moet mijn groene kaart groen zijn?

Deze vraag stellen onze klanten regelmatig. Maar je groene kaart hoeft niet per se groen te zijn! Als je hem print in zwart-wit, dan is dat prima. Deze variant is ook geldig. Tip: sla je groene kaart op in je telefoon. Dan heb je altijd je verzekeringsgegevens bij de hand!

 

4. Ik ben mijn groene kaart kwijt. Wat moet ik doen?

Geen zorgen! Als je een autoverzekering bij ons hebt, kun je de groene kaart zelf downloaden door hier in te loggen. Een andere optie is om via deze weg de groene kaart naar jezelf te mailen. In 1 minuut geregeld!

 

5. Is een groene kaart voor de caravan verplicht?

In de landen die op de groene kaart staan, zijn caravans, vouwwagens en aanhangers lichter dan 750 kg meeverzekerd op de WA autoverzekering (op de groene kaart staat de code AF). Hiervoor is een aparte groene kaart dus niet verplicht. Is je caravan, vouwwagen of aanhanger zwaarder dan 750 kg? Dan heb je in Spanje, Polen en Duitsland een aparte groene kaart nodig (hierop staat de code F). Dit geldt ook wanneer je op weg bent naar een andere bestemming, maar wel door (een van) deze landen rijdt.

 

Nog meer vragen over je groene kaart? Mail ons. We helpen je graag! 

 

Tip: ga goed verzekerd de weg op!

Promovendum biedt een zeer voordelige autoverzekering. Stap over en wij verlagen je huidige autopremie met 20% (zie voorwaarden). Wij regelen je overstap!

Reisverzekering voor zonnig prijsje?

Bereken in 1 minuut

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail