gezin in bed

Alcoholtester Frankrijk 2024: verplicht in auto of niet?

Gepubliceerd op 08-02-2024

Ga je met de auto naar Frankrijk? Houd er dan rekening mee dat je een paar dingen in je auto moet hebben liggen. Is een alcoholtester bijvoorbeeld verplicht in Frankrijk? En een veiligheidsvestje? Lees wat verplicht mee moet in de auto naar Frankrijk in 2024.

In 2024 verplicht in de auto in Frankrijk?

Alcoholtester Frankrijk verplicht

Alcoholtester: niet verplicht

Sinds mei 2020 is het in Frankrijk niet meer verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben. Wel is het nog steeds aan te raden om een alcoholtest bij je te hebben. Je eigen alcoholtesters zijn alleen om in te zien of je niet te veel hebt gedronken om auto te rijden. Als je in Frankrijk langs de weg een blaastest moet doen, worden de alcoholtesters van de politie gebruikt.

Veiligheidsvest Frankrijk verplicht

Veiligheidsvesten: verplicht

Bij autopech moet je goed zichtbaar zijn voor andere automobilisten. Anders kan het gevaarlijke situaties opleveren! Precies daarom zijn in Frankrijk reflecterende veiligheidsvestjes verplicht in 2024. Ook wordt geadviseerd om voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen. De boete voor het niet bezitten of gebruiken van veiligheidsvesten is minstens 135 euro. Neem er dus voldoende mee in de auto naar Frankrijk én gebruik ze indien nodig.

Gevarendriehoek Frankrijk verplicht

Gevarendriehoek: verplicht

Met de auto in Frankrijk? Een gevarendriehoek meenemen is dan verplicht. Sta je met pech op de rijstrook stil, dan zet je de driehoek achter de auto. Welke afstand? Het beste houd je 30 meter aan, zodat de driehoek vanaf 100 meter zichtbaar is. Sta je op een vluchtstrook stil? Dan is een gevarendriehoek plaatsen niet verplicht. Let wel: op de Franse snelweg is het zelfs verboden een gevarendriehoek te plaatsen, omdat je niet op de weg mag lopen (gevaarlijk!). Geen gevarendriehoek in de auto? Dan riskeer je een boete vanaf 135 euro.

Auto icoon

Frankrijk in met een lage autopremie?

Winterbanden en sneeuwkettingen: verplicht?

Ja, altijd tussen 1 november en 31 maart is het verplicht om in de berggebieden (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) winterbanden bij je te hebben of sneeuwkettingen. Vanaf 1 november 2024 krijg je een boete vanaf 135 euro bij overtreding.

 

Flitsmeister in Frankrijk? Nog steeds verboden in 2024!

“Piep, piep, piep. Over 200 meter staat er een flitspaal.” Hartstikke fijn dat er systemen zoals Flitsmeister bestaan! Maar mag je zo'n 'waarschuwingsapp' gebruiken in Frankrijk? Het antwoord is: nee. Het bezit en gebruik kan je dus nog steeds een boete opleveren tot 1.500 euro. Je mag wel informatie over gevarenzones bekijken op je navigatiesysteem.

 

Verkeersboetes uit Frankrijk later betalen?

“Ha, die Franse verkeersboetes vallen toch niet op mijn deurmat.” Verkeerd gedacht! Wanneer je aangehouden wordt, is de kans groot dat de verkeersboete ter plaatse betaald moet worden! De Franse politie mag namelijk verkeersboetes tot 750 euro direct innen. Kun of wil je niet meteen betalen? Dan kan je een extra boete krijgen. Dit is een zogenoemde waarborgsom (= hetzelfde bedrag als de boete). Andere boetes kunnen trouwens wel later online betaald worden. Bijvoorbeeld wanneer je geflitst bent.

Auto inpakken voor vakantie

Alcoholtesters Frankrijk mee... en de rest?

Dan kan de achterbak dicht! Oh, pak ook nog maar een verbandtrommel in (niet verplicht, wel slim) en regel je pechhulp. Kies je voor de voordelige pechhulp van Promovendum met Europadekking? Dan word je bij pech altijd snel geholpen door de grootste alarmcentrale van Europa. Bon voyage!

✉ Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!

 

Contact

Chat Bel Mail