mensen in keuken

Voorbereid op de fiets naar school: 7 belangrijke tips

Gepubliceerd op 28-07-2023

De zomervakantie zit er weer (bijna) op. Als de scholen weer beginnen, stappen veel kinderen weer op de fiets. Gaat jouw kind voor het eerst naar school? Best spannend! Om je te helpen met de voorbereiding hebben we de belangrijkste tips én leuke fietsweetjes op een rij gezet.

7 tips om veilig naar school te fietsen

Vader en zoon op de fiets

1. Check samen de route

Oefen de nieuwe route minimaal één keer samen. Bespreek de gevaarlijke punten en wijs onderweg de ingewikkelde situaties aan. Zo weet jouw kind precies waar en wanneer hij of zij extra goed moet opletten.

Meisje met smartphone in hand

2. Tiktokken en appen op de fiets? MONO!

Heeft je kind een smartphone? Leg uit dat je reactietijd in het verkeer veel langer wordt als je tijdens het fietsen op je telefoon kijkt. En het is juist belangrijk om je aandacht erbij te houden. Daarnaast is het verboden om met je telefoon in je hand te fietsen... En die boete is niet misselijk: 140 euro (2023)! Muziek luisteren mag wel, maar het liefst maar met één oortje. Zo hoort je kind het verkeer om zich heen ook nog goed. Zeker met de opkomst van elektrische (en dus vaak stille) voertuigen is dat heel belangrijk.

Bril om letters in verte te lezen

3. Zorg voor goed zicht

Houdt je kind zijn of haar boek of mobiel wel erg dicht voor het gezicht? Of knijpt je kind met de ogen om iets beter te kunnen zien? Dit zijn allemaal signalen van slecht zicht. En voor jou een teken dat een bezoekje aan de opticien of oogarts een goed idee is. Zo zorg je ervoor dat jouw kind in het verkeer én in de klas goed ziet.

2 kinderen op de fiets

4. Zware schooltas mee op de fiets

Zorg voor een goede tas. Zeker als jouw kind naar de middelbare school gaat en zware boeken moet meesjouwen. Met de schooltas op de rug heeft je kind het meeste balans. Zijn al die boeken toch te zwaar? Met een tassendrager zet je de schooltas stevig vast achterop de fiets. Dat fietst een stuk fijner én veiliger dan met de tas voorop in dat leuke, nieuwe fietskrat! Met een vol fietskrat wordt sturen namelijk zwaarder en je kunt het wegdek vóór je soms minder goed zien.

Platte fietsband

5. Zorg voor een veilige fiets

Controleer of de fiets in orde en veilig is. Werken de remmen goed? Zijn de banden niet te zacht of lek en is het bandenprofiel niet versleten? Doet de verlichting het? Als het antwoord op (sommige van) deze vragen ‘nee’ is, dan is een bezoekje aan de fietsenmaker een goed idee. Zo weet je zeker dat alles in orde is! Tip: kies voor een voorlicht met een helderheid van minimaal 400 lumen. Dan kan je kind de omgeving goed zien op donkere wegen.

Binnen in een vrachtauto

6. Gevaar zit in een ‘klein’ hoekje

Onderweg naar school kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Vooral als je kind naast een vrachtauto, bus of tractor fietst. Gevaar zit in een klein hoekje, en soms in de dode hoek. Leer je kind het volgende aan:

  1. Blijf altijd rechts achter andere voertuigen.
  2. Houd altijd minimaal 3 meter afstand tot een groot voertuig.
  3. Links of rechts afslaan? Richting aangeven door je arm uit te steken!
Elektrische step

7. Elektrische step of e-bike

Moet jouw kind lange afstanden afleggen naar school en overweeg je een elektrische fiets? Dan kan je kind het best 12 jaar of ouder zijn. Vanaf deze leeftijd zijn kinderen zich vaak beter bewust van de risico’s in het verkeer. Ook de e-step wordt steeds populairder. Let wel op of deze is goedgekeurd, anders ben je niet verzekerd en dit kan een boete opleveren. Daarnaast geldt voor de e-step een minimumleeftijd van 16 jaar en wordt beschermende kleding geadviseerd. Ze moeten namelijk voldoen aan de regels voor bijzondere bromfietsen.

meisje fiets op smal pad

5 leuke fietsweetjes

Met deze fietsweetjes laat je jouw kind waarschijnlijk vaak op de fiets naar school vertrekken! Want naast dat fietsen gezond is, heeft het nog veel meer voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat: 

  1. 20 minuten fietsen per dag zorgt voor een beter leervermogen, meer creativiteit en een betere concentratie?
  2. Je met een kwartiertje fietsen al 100 calorieën kunt verbranden? Dit verschilt uiteraard wel per persoon.
  3. Tot 3 uur na het fietsen hersenen beter functioneren dan daarvoor?
  4. Buitenlucht en beweging zorgen voor een betere weerstand? Dit komt doordat je bloedcirculatie toeneemt en gifstoffen sneller worden afgevoerd.
  5. Elke dag minimaal 20 minuten fietsen, helpt om ‘s avonds sneller in slaap te vallen?

Hulp bij een ongeluk

Wordt je kind op weg naar school onverwachts aangereden door een auto? Of door een andere weggebruiker? Dan is het eerste waar je aan denkt uiteraard de gezondheid van jouw zoon of dochter. En terecht! Maar het is ook goed om te weten dat je bij Promovendum gratis juridische hulp krijgt om eventuele letselschade én materiële schade te verhalen. Dit kan zelfs als je kind verantwoordelijk was of als het ongeval al een tijdje terug heeft plaatsgevonden.

 

Via het online schadeformulier kun je de letselschade eenvoudig doorgeven. Of bel naar 078 648 13 58. Wij brengen je in contact met Letselschadehulp.

Verzekerd op reis

Meer informatie?

Bel dan 078 648 13 00. We helpen je graag!
 

Of stel jouw vraag online

Contact

Chat Bel Mail