gezin in bed

Reizen onder 18 jaar zonder ouders: alleen vliegen mag dat?

Laatste update: 20 juli 2021. Het kan gebeuren dat je kind alleen moet vliegen door omstandigheden. Vanaf welke leeftijd mag dat? Hoe zit het eigenlijk met reizigers onder de 18 jaar zonder ouders? Er zijn speciale diensten van vliegmaatschappijen die je kind het volledige vliegtraject begeleiden. Lees verder voor de voorwaarden. Let op: houd Rijksoverheid.nl goed in de gaten wat de verdere voorwaarden zijn om te kunnen vliegen in verband met corona.

Reisverzekering voor zonnig prijsje?

 

Bereken in 1 minuut

Kind in vliegtuig

Kind alleen vliegen? Enkele voorbeelden:

  • Je kind is 17 jaar, boekt een examenreis naar het buitenland en gaat met het vliegtuig.
  • Je kind vliegt alleen naar opa en oma die op vakantie zijn in het buitenland.
  • Je kind neemt een vriend(in) mee op vakantie, ze reizen apart met het vliegtuig omdat er geen plaats is voor een extra persoon in de auto.
  • Je kind vliegt op een ander moment dan jij.
moeder en dochter hand in hand op vliegveld

Vanaf welke leeftijd mag je alleen vliegen?

Voor kinderen die reizen onder de 18 jaar zonder ouders gelden bepaalde regels. Volgens de wet mag een kind onder de 5 jaar niet zonder ouders vliegen. Kinderen zijn dan te jong. Vanaf 5 jaar kan een kind vliegen onder begeleiding van een stewardess. Wanneer het kind 12 jaar is mag het kind alleen reizen mits er toestemming is gegeven door de ouders/voogd.

Alleen vliegen vanaf 17 jaar? Wettelijk mag het vanaf 12 jaar

Volgens de wet mogen kinderen vanaf 12 jaar alleen vliegen, maar dit wil niet zeggen dat elke vliegmaatschappij het ook toelaat. Sommige maatschappijen staan het alleen vliegen pas toe vanaf 17 jaar, of geven aan dat vliegen onder de 18 jaar zonder begeleiding helemaal niet toegestaan is. Toch zijn de grootste maatschappijen aardig soepel.

 

Per vliegmaatschappij verschillende regels alleen vliegen

Bekijk hieronder de regels (2021) van een aantal bekende vliegmaatschappijen:

 

Tabel regels vliegen onder 18 jaar per maatschappij

 

Let wel: voor bepaalde vluchten kunnen uitzonderingen gelden.

Document met vink icoon

Gaat je kind alleen reizen? Toestemming nodig!

Let wel: reist je kind onder de 18 jaar zonder ouder, dan ben je verplicht schriftelijk toestemming te geven. Dit kan een zelf geschreven brief zijn, maar nog handiger is om gebruik te maken van het officiële formulier van de Rijksoverheid. Alleen wat gegevens invullen en klaar is kees!

Familie icoon

Kind meenemen, heb ik toestemming nodig?

Ga je alleen met je kind op vakantie, of gaat een vriendje of vriendinnetje van je kind met jullie mee vliegen? Dan heb je een toestemmingsformulier nodig van de gezaghebbende ouder(s). Lees hier meer over vliegen met een kind waar je geen (volledige) voogdij over hebt.

Vliegtuig bij zonsondergang

Stuur je kind verzekerd op vakantie

Gaat je kind die nog geen 18 jaar oud is zonder ouders op reis? Kies dan voor onze uitgebreide én hele voordelige reisverzekering. Kinderen tot 24 jaar kun je bij Promovendum meeverzekeren, waardoor je in één klap het hele gezin verzekert. Heb je al een doorlopende reisverzekering? Geen probleem! Wij regelen je overstap gratis.

Bereken premie in 1 minuut

Contact

Chat Bel Mail