gezin in bed

Alleen reizen met kind naar buitenland? Toestemming nodig!

Gepubliceerd op 07-07-2021

Laatste update: 07-07-2021. “Heb je toestemming om alleen te reizen met dit kind?” Dat is een vraag die je kunt verwachten als je op Schiphol staat, klaar om naar het buitenland te vertrekken. Zonder partner, alleen met je kind. Wat nu?

 

Toestemming reizen met kind via toestemmingsformulier

Reis je alleen met een minderjarig kind waarover je gezamenlijk ouderlijk gezag óf geen gezag heeft? Dan heb je een ingevuld toestemmingsformulier of toestemmingsverklaring nodig. Hiermee toon je aan dat je toestemming hebt van de personen die (ook) het gezag over het kind hebben, om met het kind naar het buitenland te reizen. Zo moet er bijvoorbeeld toestemming gevraagd worden voor een vakantie met een kind door gescheiden ouders. Je kunt het toestemmingsformulier hier downloaden.

 

Waarom is er een formulier bij alleen reizen met een kind nodig?

Het formulier “Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland” is ontwikkeld om internationale ontvoering van minderjarige kinderen te voorkomen.

 

Reisverzekering icoon Promovendum

Voordelige reisverzekering?

Controle op kind meenemen naar buitenland zonder toestemming

Als er om gevraagd wordt, moet je kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de ouder met gezag om de grens over te gaan met het kind. Dit wordt op de luchthaven gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee. Heb je geen toestemming? Dan loop je het risico dat je geweigerd wordt voor je vlucht en daardoor niet op vakantie kunt.

 

Benodigde documenten alleen reizen met kind naar buitenland

  • Een ingevuld toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland.
  • Kopie paspoort of identiteitskaart van de ouder die toestemming geeft.
  • Internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind, met daarop de gegevens van de ouders.

 

Let op: ga je met meerdere kinderen op reis? Per minderjarig kind heb je een volledig ingevuld toestemmingsformulier nodig!

 

kind op strand

 

Voorbeeldsituaties

 

1. Je bent gescheiden en gaat alleen met je kind op vakantie

Samen met je ex-partner heb je gezag over je kind. Je gaat met je kind, maar zonder je ex-partner, op vakantie. Dan heb je van je ex-partner een ingevuld toestemmingsformulier en een kopie paspoort nodig.

 

2. Iemand anders neemt je kind mee op vakantie

Gaat je kind met opa en oma of een vriendje op vakantie? Ook dan is een toestemmingsformulier nodig. Dit geldt natuurlijk ook andersom: als je een vriendje van je kind meeneemt naar het buitenland, heb je een toestemmingsformulier nodig van de ouders van het vriendje.

 

Ga goed voorbereid op reis..

… en ga voor de Promovendum reisverzekering! Bij ons ben je het hele jaar goed verzekerd, tegen een lage premie. Alvast een fijne vakantie!

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail