zwangere buik

NIPT-test 2021: veiliger alternatief voor vruchtwaterpunctie en vlokkentest vergoed

Al vroeg in de zwangerschap kan onderzocht worden of een ongeboren kindje chromosoomafwijkingen heeft via een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Dit brengt echter risico’s met zich mee. Daarom is er een veilig alternatief beschikbaar: de NIPT-test. Waarom is deze veiliger? Hoe zit met de vergoeding in 2021?

 

Combinatietest laat risico op Downsyndroom zien

Wil je weten of je ongeboren kindje een verhoogd risico op het syndroom van Down heeft of op andere afwijkingen? Dan kun je in week 11 tot 14 van de zwangerschap kiezen voor een combinatietest. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar de leeftijd (hoe hoger de leeftijd van de zwangere, hoe meer risico), er wordt bloed afgenomen en een nekplooimeting uitgevoerd. Bij een positieve combinatietest heeft het kindje een verhoogd risico. Dat wil zeggen een kans van 1 op 200 of hoger op een chromosoomafwijking. Wil je meer zekerheid? Dan is vervolgonderzoek noodzakelijk.

 

Kans op miskraam door vruchtwaterpunctie en vlokkentest

Een vruchtwaterpunctie of vlokkentest kan uitsluiten of je kindje een beperking heeft. Een vruchtwaterpunctie kan in de periode van 15 tot 17 weken zwangerschap worden uitgevoerd. De uitslag biedt nagenoeg volledige zekerheid, maar kan ook complicaties teweeg brengen. Zoals weeën, infecties en zelfs een miskraam.

 

nipt-test 2020

 

Bij NIPT-test geen risico op miskraam

Hét alternatief voor de vruchtwaterpunctie of de vlokkentest is de NIPT-test. NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Het is een veilig bloedonderzoek, zonder enig risico op een miskraam. Al in 1997 werd ontdekt dat het bloed van een zwangere vrouw ook DNA van haar foetus bevat. Het is mogelijk om dat DNA te onderzoeken op grote afwijkingen, zodat het risico op afwijkingen nauwkeurig kan worden voorspeld. De test kan worden gedaan vanaf de tiende zwangerschapsweek.

 

Vergoeding NIPT-test 2021

Sinds april 2017 wordt de NIPT-test voor alle zwangere vrouwen deels vergoed. Voorheen konden vrouwen alleen een NIPT-test laten uitvoeren als er sprake was van een verhoogd risico. In Nederland hebben 8 academische ziekenhuizen toestemming om de NIPT-test uit te voeren. De vergoeding komt niet uit de basisverzekering. In plaats daarvan komt er een aparte subsidie. Er wordt nog wel een eigen bijdrage van 175 euro gevraagd.

 

Informatie over kraamzorg?

Kraamzorg kun je het beste 5 maanden voor de uitgerekende datum al aanvragen. Via onze Zorgzoeker kun je voor 2021 jouw kraamzorg vinden. Lees meer over kraamzorg en je zorgverzekering. Bij vragen kun je ons ook altijd even bellen. We helpen je graag!

 

Voordelige zorgverzekering met uitgebreide dekkingen?

Kies Promovendum! We bieden ruime keuze in aanvullende verzekeringen, ook met goede dekkingen voor kraamzorg. Bereken je premie en vraag je zorgverzekering aan. Wij regelen je overstap en zorgen dat je nieuwe zorgverzekering op 1 januari ingaat. Geen zorgen!

Voordelige zorgverzekering?

Bereken in 1 minuut

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail