Week van de Teek 2017


Elk jaar worden in Nederland ongeveer 1,3 miljoen mensen gebeten door een teek. Circa 25.000 mensen krijgen daadwerkelijk de ziekte van Lyme. Tijdens de Week van de Teek 2017 (3-10 april) wordt aandacht gevraagd voor teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme. Wanneer zijn de meeste teken actief en hoe kunt u de kans op een tekenbeet verkleinen?

Tekenseizoen begonnen!

De meeste tekenbeten worden gemeld tussen april en oktober. Via de Tekenradar kunt u onder andere een tiendaagse voorspelling van tekenactiviteiten per regio bekijken. Zo weet u wanneer u extra alert moet zijn, als u het groen opzoekt. Ook kunt u via de tekenradar een tekenbeet melden en deelnemen aan onderzoek.

Recordaantal teken

Door de zachte winter worden ook in 2017 weer veel teken verwacht. In april wordt ‘de rode vlag’ gehesen. In grote delen van het land zijn dan veel teken actief.

Verklein de kans op een tekenbeet

Bescherm uzelf en uw gezin goed, wanneer u bijvoorbeeld naar het bos of de duinen gaat. Enkele tips om een tekenbeet te voorkomen:

  • Vermijd contact met (laag) struikgewas en blijf op de paden.
  • Draag een lange broek, dichte schoenen en lange mouwen.
  • Draag een petje (teken nestelen zich vaak op hoofd en nek).
  • Blijf alert in de buurt van dieren (potentiële tekendragers).
  • Gebruik insectenwerende middelen: DEET voor uw huid en Permetrine voor uw kleding (lees wel goed de bijsluiter).
  • Houd de Tekenradar in de gaten en ga goed voorbereid op pad.

“In het groen geweest? Controleer uw huid en kleding altijd op teken.”

Gratis Tekenbeet app

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gratis een handige tekenbeet app beschikbaar gesteld. Hierin vindt u alles informatie over hoe u uzelf en uw gezin kunt controleren op tekenbeten en wat te doen bij een tekenbeet. Ook handig: u kunt een alarm instellen die afgaat wanneer de tekenactiviteiten bij u in de buurt hoog zijn.

Tekenbeet app

Tekenbeet herkennen en verwijderen

Heeft u toch een tekenbeet opgelopen? Dan moet u deze snel, maar wel op een specifieke manier (dit is essentieel) verwijderen. Weten hoe? Klik op Wat te doen bij een tekenbeet. Meer weten over de Week van de Teek? Bekijk deze website.