Mensen op de bank in woonkamer

Wanneer gaat de wintertijd 2022 in? Klok achteruit.. of?

Gepubliceerd op 03-10-2022
682034 keer gelezen

Na 7 maanden zomertijd start de wintertijd binnenkort weer. Maar is dat in 2022 ook zo? En als de wintertijd doorgaat, op welke dag in oktober moet jij je klokken verzetten? Lees verder!

Wintertijd afschaffen in 2022?

Vanuit de Europese Commissie werd er voorgesteld om de zomer- en wintertijd definitief af te schaffen. Gaat Nederland wintertijd afschaffen? Voorlopig niet: het kabinet heeft het voorstel even 'on hold' gezet.

 

Wanneer gaat wintertijd 2022 in?

Als alles bij het oude blijft, start de wintertijd zoals ieder jaar op de laatste zondag van oktober: in 2022 in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober.

 

Auto icoon

Benieuwd naar onze lage autopremie?

Klok achteruit zetten?

Jazeker! Wanneer wordt de klok verzet? De klok wordt achteruit gezet om 3:00 uur in de nacht (naar 2:00 uur).

 

Voor- of achteruit? Nooit meer vergeten!

Veel mensen vergeten of de klok een uur vooruit of achteruit verzet moet worden. Hieronder een ezelsbruggetje voor de wintertijd 2022.

 

Ezelsbruggetje: “Als het weer achteruit gaat, gaat de klok achteruit.”

 

Wintertijd wanneer klok

 

Zomertijd en wintertijd

Wist je dat we tot 1977 altijd in de wintertijd geleefd hebben? Pas in dat jaar is de zomertijd ingevoerd. Waarom? Voornamelijk voor de energiebesparing! Door de klok een uur vooruit te zetten wordt het later licht en dus ook later donker. Hierdoor kunnen ’s avonds de lampen later aan. Of dit werkelijk energie bespaart is nooit bewezen. Wel genieten we sinds die tijd van extra lange zomerdagen!

 

Bioritme verstoord door wintertijd

Wanneer de wintertijd 2022 ingaat, zul je daar wellicht iets van merken. Je biologische klok kan namelijk verstoord raken. Wanneer je op zondagochtend 30 oktober wakker wordt, is het een uur vroeger dan de dag ervoor in de zomertijd. Het is even wennen, maar daarna weet je niet beter ;-).

 

Tip: zet alvast ‘klok achteruit zetten, wintertijd 2022’ op 29 of 30 oktober in jouw agenda. Dan vergeet je het zeker niet!

 

Auto icoon

Met een lagere autopremie de winter in?

Benieuwd naar onze lage autopremie? 

Handige tips in je mailbox?

Ontvang per e-mail meer handige tips, voordelen en informatie van Promovendum.


Contact

Chat Bel Mail