Mensen op de bank in woonkamer

Wanneer gaat de wintertijd 2021 in? Klok achteruit.. of?

Gepubliceerd op 10-02-2021
442707 keer gelezen

Na 7 maanden zomertijd start de wintertijd weer. Maar is dat in 2021 ook zo? En als de wintertijd doorgaat, op welke dag in oktober moet jij je klokken verzetten? Lees verder!

Wintertijd afschaffen in 2021?

Vanuit de Europese Commissie werd er voorgesteld om de zomer- en wintertijd definitief af te schaffen. Gaat Nederland wintertijd afschaffen? Voorlopig niet: het kabinet heeft het voorstel even 'on hold' gezet (NOS, februari 2021).

 

Wanneer gaat wintertijd 2021 in?

Als alles bij het oude blijft, start de wintertijd 2021 zoals ieder jaar op de laatste zondag van oktober: in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober.

 

Auto icoon

25% korting op jouw huidige autopremie?

Klok achteruit zetten?

Jazeker! Wanneer wordt de klok verzet? De klok wordt achteruit gezet om 3:00 uur in de nacht (naar 2:00 uur).

 

Voor- of achteruit? Nooit meer vergeten!

Veel mensen vergeten of de klok een uur vooruit of achteruit verzet moet worden. Hieronder een ezelsbruggetje voor de wintertijd 2021.

 

Wintertijd wanneer klok

 

Ezelsbruggetje: “Als het weer achteruit gaat, gaat de klok achteruit.”

 

Zomertijd en wintertijd

Wist je dat we tot 1977 altijd in de wintertijd geleefd hebben? Pas in dat jaar is de zomertijd ingevoerd. Waarom? Voornamelijk voor de energiebesparing! Door de klok een uur vooruit te zetten wordt het later licht en dus ook later donker. Hierdoor kunnen ’s avonds de lampen later aan. Of dit werkelijk energie bespaart is nooit bewezen. Wel genieten we sinds die tijd van extra lange zomerdagen!

 

Bioritme verstoord door wintertijd

Wanneer de wintertijd 2021 ingaat, zul je daar wellicht iets van merken. Je biologische klok kan namelijk verstoord raken. Wanneer je op zondagochtend 31 oktober wakker wordt, is het een uur vroeger dan de dag ervoor in de zomertijd. Het is even wennen, maar daarna weet je niet beter ;-).

 

Tip: zet alvast ‘klok achteruit zetten, wintertijd 2021’ op 30 of 31 oktober in jouw agenda. Dan vergeet je het zeker niet!

 

Auto icoon

Met een 25% lagere premie de winter in?

Handige tips in je mailbox?

Ontvang per e-mail meer handige tips, voordelen en informatie van Promovendum.


Contact

Chat Bel Mail