Aansprakelijkheidsverzekering: waarom is deze verzekering zo belangrijk?


Uw zoontje van 10 jaar speelt buiten. Hij is lekker aan het fietsen in de buurt. Opeens staat een opgewonden buurman aan uw deur: uw zoontje is in volle vaart met zijn fiets tegen zijn nieuwe auto aangereden. Gevolg: uw zoontje heeft geen schram, maar de auto wel. Er zitten een paar flinke krassen op de zijkant. Er wordt verwacht dat u alle schadekosten betaalt! Vervelend, maar gelukkig heeft u een aansprakelijkheidsverzekering. Waarvoor is een aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk en wat krijgt u vergoed via deze verzekering?

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA-verzekering genoemd. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. U wordt verantwoordelijk gesteld wanneer iemand door uw schuld gewond raakt. Maar ook als u per ongeluk andermans bezittingen beschadigt, kunt u aansprakelijk zijn. Met als gevolg een schadeclaim. Kosten kunnen soms oplopen tot honderdduizenden euro’s. Denk maar aan een situatie waarin een fietser door uw schuld blijvend invalide wordt en daardoor arbeidsongeschikt. U sluit een aansprakelijkheidsverzekering af, omdat u zichzelf en uw gezin wilt beschermen tegen het risico van aansprakelijkheid.

De dekking van de aansprakelijkheidsverzekering

U bent met een WA-verzekering voor particulieren vrijwel voor alle schade die u per ongeluk aan een ander toebrengt verzekerd. Zowel voor materiële schade als letselschade bij derden. De woorden ‘per ongeluk’ en ‘bij derden’ zijn hier van belang. U krijgt bijvoorbeeld geen vergoeding als u bij uzelf schade veroorzaakt. Meestal ook niet bij gehuurde spullen. Als u een fiets heeft gehuurd en deze gaat kapot, dan bent u hiervoor vaak niet verzekerd. Dat geldt ook als u met opzet schade heeft veroorzaakt bij anderen.

Voor wie geldt de aansprakelijkheidsverzekering?

Het is belangrijk om te weten voor wie de aansprakelijkheidsverzekering van toepassing is. Vaak wordt de verzekering voor het hele gezin afgesloten.

  • Kinderen. De meeste mensen sluiten een aansprakelijkheidsverzekering af voor hun kinderen. Vooral hun jonge kinderen. Een voetbal door de ruit van de buren. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs familieleden moeten het soms ontgelden. Zo is de bril van oma vaak een gewild object voor kleuters.
  • Volwassenen. Die antieke vaas op het dressoir hoeft niet persé door toedoen van kinderen te sneuvelen. Volwassenen hebben ook hun onhandige buien.
  • Huisdieren. Huisdieren kunnen op verschillende manieren schade veroorzaken. Bijvoorbeeld als uw hond de bank van de buren vernielt. U bent als hondeigenaar aansprakelijk voor de schade, maar gelukkig biedt de WA-verzekering voor particulieren uitkomst.

Kies voor de uitgebreide aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering van Promovendum bent u tot maar liefst 3 miljoen euro verzekerd. Geen extra zorgen als u per ongeluk schade toebrengt aan personen en andermans eigendommen. Goed om te weten: schade aan geleende spullen wordt meeverzekerd. Heeft u studerende kinderen? Zij zijn ook meeverzekerd. Promovendum biedt hoger opgeleiden veel voordeel. Hoger opgeleiden hebben namelijk minder vaak schade. Wat biedt Promovendum u precies:

  • Een lage premie
  • Verzekerd bedrag tot € 3.000.000,-
  • Kinderen meeverzekerd
  • Schade aan geleende spullen verzekerd
  • Fiets- en wandelongevallen meeverzekerd

De aansprakelijkheidsverzekering van Promovendum

Wilt u meer informatie over de aansprakelijkheidsverzekering van Promovendum. Neem dan contact met ons op. Bel: 078 648 13 00 of stel uw vraag online.