Vignet Tsjechië 2020: dit is wat u moet weten!


Van Nederland naar Tsjechië met de auto? Dat is een flinke rit! Autorijden in Tsjechië is bovendien niet zonder extra kosten: op autowegen en snelwegen is het vignet Tsjechië 2020 verplicht. Lees voor uw vertrek alles wat u moet weten over het tolvignet en de tolwegen in Tsjechië. En ontdek hoe u het tolvignet makkelijk kunt kopen.

Vignet Tsjechie 2020

Tol in Tsjechië: vignet verplicht

Bijna alle autowegen en snelwegen in Tsjechië zijn tolwegen. Hier is een tolvignet (dálniční známky) verplicht. Het vignet Tsjechië 2020 geldt voor auto’s met een maximaal toelaatbaar gewicht tot 3500 kg. Het gaat om een autovignet: motoren zijn vrijgesteld en u heeft geen apart vignet voor een aanhanger nodig. De trajecten waar u in Tsjechië geen tol hoeft te betalen, zijn te herkennen aan borden met het opschrift ‘Bez Poplatku’ of aan borden met een doorgestreept vignetsymbool.

Kosten vignet Tsjechië 2020

Kies voordat u gaat rijden in Tsjechië welk vignet u nodig heeft. U kunt kiezen uit een tiendagenvignet, maandvignet of een jaarvignet. Bekijk hieronder de kosten voor de verschillende vignetten. De toltarieven Tsjechië worden weergegeven in Tsjechische kronen en zijn berekend in januari 2020.

  • 10 dagen: CZK 310 (ongeveer 12 euro)
  • 1 maand: CZK 440 (ongeveer 17,50 euro)
  • 1 jaar: CZK 1500 (ongeveer 60 euro)

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

Vignet Tsjechië kopen

Een vignet voor Tsjechië kopen in Nederland is niet mogelijk. Wilt u een tolvignet Tsjechië kopen, dan kunt u in andere landen of online terecht. Hieronder leest u waar!

Vignet Tsjechië kopen in Duitsland of Tsjechië

U kunt bij de meeste Tsjechische tankstations en postkantoren terecht. Betaal indien mogelijk met uw creditcard of in Tsjechische kronen. Veel verkooppunten brengen anders extra kosten in rekening of hanteren ongunstige wisselkoersen. U kunt uw vignet Tsjechië kopen in Duitsland bij de eerste stopplaats na de grens Duitsland-Tsjechië (op de D5 vanuit Rozvadov en de D8 vanuit Petrovice).

Vignet Tsjechië online bestellen

Bestelt u uw vignet liever voorafgaand aan uw reis? Dan kunt u bijvoorbeeld via Hartmanova.eu uw vignet Tsjechië 2020 bestellen. Houd rekening met een levertijd van ongeveer 5 werkdagen. Bestel uw vignet dus op tijd!

Let op: Heeft u nog een oud vignet op de ruit zitten? Verwijder deze. Het is verboden om meer dan één vignet op de ruit te plakken.

Vignet plaatsen

Het vignet Tsjechië wordt in 2 delen geleverd. De sticker plakt u op uw voorruit, het andere deel houdt u als aankoopbewijs. Vul uw kentekennummer in op het vignet en plaats de sticker rechtsonder aan de binnenkant van uw voorruit. Let op: Heeft u nog een oud vignet op de ruit zitten? Verwijder deze. Het is verboden om meer dan één vignet op de ruit te plakken. Boete? Tot 5000 CZK, ofwel 170 euro.

Milieusticker Praag 2020

Praag zou vanaf 1 januari 2017 een milieuzone krijgen. Hiervoor moeten aparte milieusticker worden aangeschaft. De milieuzone is onlangs uitgesteld en de nieuwe invoerdatum is nog onbekend. U heeft met een personenauto dus nog geen milieusticker voor Praag nodig. Sinds 2016 geldt er wel een milieuzone voor vrachtwagens en bussen in Praag.

Andere landen met vignetten

Gaat u naar Tsjechië met de auto, dan reist het snelst via Duitsland. Hier zijn weer andere zaken verplicht, zoals winterbanden. En maakt u een doorreis via Zwitserland en/of Oostenrijk, schaf dan ook op tijd het juiste vignet aan.

Pech in het buitenland?

Met onze pechhulp bent u goed verzekerd tijdens uw autovakantie. U profiteert van een lage premie, Europadekking inclusief woonplaatsservice en nog meer voordelen. En dat al vanaf 5,25 euro per maand! Bereken uw premie in 1 minuut en ga ontspannen op vakantie.

Voordelige pechhulp nodig? In 1 minuut geregeld!

NL