mensen in keuken

Terhandstellingskosten apotheek 2021: wanneer te betalen?

Gepubliceerd op 08-11-2020
21407 keer gelezen

Heb je wel eens een geneesmiddel opgehaald bij de apotheek, en daarna een rekening gekregen met terhandstellingskosten erop? Dat kan kloppen. Maar wat zijn terhandstellingskosten? En wanneer moet je ze betalen in 2021? Lees verder voor de antwoorden.

Wat zijn terhandstellingskosten?

Terhandstellingskosten zijn simpel gezegd: kosten die je betaalt voor de dienstverlening van de apotheek. Dit bedrag komt bovenop de kosten van het geneesmiddel en is wettelijk bepaald. Welke terhandstellingskosten, hangt af van de service van de apotheek.

 

Standaard terhandstellingskosten 2021

Standaard terhandstellingskosten zijn de kosten voor bijvoorbeeld het samenstellen van het geneesmiddel of het controleren van de dosering. Wanneer je medicijnen voorgeschreven krijgt, wordt er ook altijd gecontroleerd welke geneesmiddelen je nog meer slikt. Ook deze controle valt binnen de standaard terhandstellingskosten. De standaard terhandstellingskosten liggen meestal rond de 6 euro. Wanneer je het medicijn ophaalt in het weekend of buiten kantooruren, dan kunnen de standaard terhandstellingskosten iets hoger zijn.

 

terhandstellingskosten apotheek 2020 betalen

 

Terhandstellingskosten met begeleidingsgesprek

Wanneer je een nieuw geneesmiddel ophaalt, geeft de apotheek extra uitleg over het gebruik en de mogelijke bijwerkingen. Meestal krijg je dan een kort gesprek met een persoonlijke uitleg. Daarnaast krijg je een uitgebreide bijsluiter mee. Deze service valt onder terhandstellingskosten met begeleidingsgesprek.

 

Nieuwe auto icoon

25% korting op je huidige autopremie?

Moet je terhandstellingskosten zelf betalen?

Dat ligt eraan. Terhandstellingskosten worden, net als medicijnen, vergoed uit de basisverzekering. Voor alle zorg uit de basisverzekering betaal je eerst eigen risico (385 euro). Dit heeft de overheid zo bepaald. Heb je nog openstaand eigen risico? Dan krijg je dus een rekening voor de terhandstellingskosten. Heb je het eigen risico wel al volledig betaald? Dan worden terhandstellingskosten direct voor je vergoed vanuit je basisverzekering.

 

Terhandstellingskosten bij de apotheek weigeren, kan dat?

Er bestaat nog wel eens verwarring over de terhandstellingskosten met begeleidingsgesprek. Mag je die weigeren als je geen uitleg wilt bij het medicijn om te voorkomen dat je misschien extra eigen risico moet betalen? Het antwoord is nee. Het is wettelijk verplicht om deze informatie over het medicijn te ontvangen. Zo voorkom je dat je gezondheid gevaar loopt. Let wel, je betaalt deze kosten alleen wanneer:

 

  • Je het medicijn voor de eerste keer ophaalt bij de apotheek;
  • Het medicijn langer dan 12 maanden geleden aan je is voorgeschreven;
  • De apotheker niet kan terugzien dat je het geneesmiddel al eerder hebt gekregen.

 

Zorgverzekering nodig?

Vanaf 2022 kun je voor jouw zorgverzekering terecht bij VGZ. Nog een zorgverzekering voor 2021 nodig? Deze kun je nog wel bij ons aanvragen. Benieuwd? Check je zorgpremie.

Onze autopremie 25% voordeliger?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail