Overstappen zorgverzekering 2020, hoe en wanneer? 5 vragen!


November en december zijn dé maanden om over te stappen van zorgverzekering. Maar waar moet je op letten bij overstappen? Wanneer moet je jouw zorgverzekering voor 2020 aanvragen? En hoe zorg je ervoor dat je oude verzekering op tijd wordt stopgezet? Wij leggen het uit!

overstappen zorgverzekering wanneer hoe

1. Tot wanneer kan je overstappen van zorgverzekering?

Overstappen van zorgverzekering kan vóór 1 januari 2020. Reden? Uw huidige verzekering moet ook voor die tijd worden stopgezet. Als u voor 1 januari zelf uw verzekering schriftelijk stopzet, mag u tot en met 31 januari 2020 overstappen. Uw verzekering gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari in.

2. Kan ik tussentijds/gedurende het jaar wisselen van zorgverzekeraar?

Nee. Het is niet mogelijk om gedurende het jaar over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Op enkele uitzonderingen na:

  • Wanneer kinderen 18 jaar worden, mogen zij in het lopende jaar overstappen naar een eigen zorgverzekering.
  • Heeft u een collectieve verzekering bij uw werkgever en krijgt u in het lopende jaar een andere baan? Ook dan is overstappen mogelijk.
  • Bij een scheiding is het voor de partner die is meeverzekerd op de zorgpolis mogelijk om over te stappen. Let wel: de partner die hoofdverzekerde is, kan zijn of haar zorgverzekering tussentijds niet opzeggen.

3. Kan ik overstappen tijdens een lopende behandeling?

Als u per 1 januari 2020 overstapt, heeft dat geen enkele invloed op uw lopende behandelingen. Bij ziekenhuis- of GGZ behandelingen bepaalt de ingangsdatum van het behandeltraject of vergoeding via uw nieuwe of oude verzekeraar loopt. Ook lopende machtigingen neemt u gewoon mee naar uw nieuwe zorgverzekering.

Bij fysiotherapie of andere losse behandelingen geldt dat alle behandelingen na 31 december 2019 onder uw nieuwe zorgverzekering vallen. Voor vergoedingen uit de aanvullende verzekering geldt natuurlijk dat u hiervoor weer een aanvullende verzekering afsluit. Denk aan tandartskosten.

Benieuwd naar onze zorgverzekering?

Bereken in 1 minuut

4. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een zorgverzekering?

Natuurlijk is een zorgverzekering persoonlijk. Niet iedereen maakt gebruik van dezelfde zorg. Toch zijn zaken waar u altijd op kan letten:

✔ Staar u niet blind op de bodemprijs

Een lage zorgpremie staat waarschijnlijk op uw lijstje, maar wees kritisch. Er worden budgetpolissen aangeboden, maar daarvoor krijgt u weinig terug. Zo kunt u bij een beperkt aantal zorgverleners terecht en kunt u soms alleen mailen als u hulp nodig heeft van de zorgverzekeraar.

✔ Ga voor goede aanvullende verzekeringen

De kwaliteit en inhoud van aanvullende zorgverzekeringen lopen enorm uiteen, evenals de prijzen. Stel zelf uw zorgverzekering samen die bij u past, en betaal niet te veel.

✔ Kies voor écht goede klantenservice

Wilt u gewoon naar uw zorgverzekeraar kunnen bellen of mailen? Snel geholpen worden, ook buiten kantoortijden om? Uw geld snel op uw rekening gestort krijgen na declareren? Ga dan voor een zorgverzekering die bekend staat om haar goede klantenservice. Dat maakt overstappen de moeite waard!

5. Wat zijn de voordelen van een zorgverzekering bij Promovendum?