NIPT-test 2019: veiliger alternatief voor vruchtwaterpunctie en vlokkentest vergoed


Al vroeg in de zwangerschap kan onderzocht worden of een ongeboren kindje chromosoomafwijkingen heeft via een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Dit brengt echter risico’s met zich mee. Daarom is er een veilig alternatief beschikbaar: de NIPT-test. Waarom is deze veiliger? Hoe zit met de vergoeding in 2019?

NIPT-test 2019 vergoeding

Combinatietest laat risico op Downsyndroom zien

Wilt u weten of uw ongeboren kindje een verhoogd risico op het syndroom van Down heeft of op andere afwijkingen? Dan kunt u in week 11 tot 14 van de zwangerschap kiezen voor een combinatietest. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar de leeftijd (hoe hoger de leeftijd van de zwangere, hoe meer risico), er wordt bloed afgenomen en een nekplooimeting uitgevoerd. Bij een positieve combinatietest heeft het kindje een verhoogd risico. Dat wil zeggen een kans van 1 op 200 of hoger op een chromosoomafwijking. Wilt u meer zekerheid? Dan is vervolgonderzoek noodzakelijk.

Kans op miskraam door vruchtwaterpunctie en vlokkentest

Een vruchtwaterpunctie of vlokkentest kan uitsluiten of uw kindje een beperking heeft. Een vruchtwaterpunctie kan in de periode van 15 tot 17 weken zwangerschap worden uitgevoerd. De uitslag biedt nagenoeg volledige zekerheid, maar kan ook complicaties teweeg brengen. Zoals weeën, infecties en zelfs een miskraam.

Bij NIPT-test geen risico op miskraam

Hét alternatief voor de vruchtwaterpunctie of de vlokkentest is de NIPT-test. NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Het is een veilig bloedonderzoek, zonder enig risico op een miskraam. Al in 1997 werd ontdekt dat het bloed van een zwangere vrouw ook DNA van haar foetus bevat. Het is mogelijk om dat DNA te onderzoeken op grote afwijkingen, zodat het risico op afwijkingen nauwkeurig kan worden voorspeld. De test kan worden gedaan vanaf de tiende zwangerschapsweek.

Vergoeding NIPT-test 2019

Sinds april 2017 wordt de NIPT-test voor alle zwangere vrouwen deels vergoed. Voorheen konden vrouwen alleen een NIPT-test laten uitvoeren als er sprake was van een verhoogd risico. In Nederland hebben 8 academische ziekenhuizen toestemming om de NIPT-test uit te voeren. De vergoeding komt niet uit de basisverzekering. In plaats daarvan komt er een aparte subsidie. Er wordt nog wel een eigen bijdrage van 175 euro gevraagd.

Informatie over kraamzorg?

Kraamzorg kunt u het beste 5 maanden voor de uitgerekende datum al aanvragen. Meer weten over kraamzorg? Bekijk onze speciale themapagina: Kraamzorg en zorgverzekering of bel met de Kraamzorgadvieslijn op 078 648 13 11 (ma-vr 8:30 - 17:00).

Voordelige zorgverzekering met uitgebreide dekkingen?

Kies Promovendum! We bieden ruime keuze in aanvullende verzekeringen, ook met goede dekkingen voor kraamzorg. Verzeker uzelf en uw kind van iets beters. Bereken direct uw premie. Wij regelen uw overstap en zorgen dat uw nieuwe zorgverzekering op 1 januari ingaat. Geen zorgen!