Kind in tuin

Fietsstoeltje kind regels 2021: voor of achter? En vanaf welke leeftijd?

Gepubliceerd op 22-10-2021
29160 keer gelezen

Natuurlijk wil je veilig met je kind fietsen. Daarvoor heb je een goed fietsstoeltje nodig. Maar vanaf welke leeftijd mag een kind mee op de fiets? En moet het fietsstoeltje dan voor- of achterop? Lees het en werp gelijk een blik op de aandachtspunten bij het kopen van een fietsstoeltje in 2021.

 

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind in een fietsstoeltje?

Er is geen minimumleeftijd vanaf welke leeftijd je baby of kind mee kan in een fietsstoeltje op de fiets. Wel moet je kind zelfstandig kunnen zitten en het hoofdje zelf rechtop kunnen houden. Meestal kan een baby van rond de 9 maanden dit. Let wel: maak korte fietsritjes met een baby in een zitje (maximaal 1 uur). Te lang in dezelfde houding is niet goed i.v.m. doorbloeding.

 

Kind voor het eerst op de fiets? Vaak fietsstoeltje voorop!

Vanaf ongeveer 9 maanden kunnen kinderen dus ongeveer mee op de fiets. Gaan ze dan voor- of achterop? Vaak starten ouders met een fietsstoeltje voorop. Dit kan volgens veiligheid.nl tot een gewicht van 15 kilo. Dit is ongeveer tot 3 jaar.

 

Wanneer mag mijn kind achterop de fiets? Veelal vanaf 3 jaar!

Is je kind zwaarder dan 15 kilo? Stap dan over van het voorzitje naar een fietszitje achterop de fiets. De meeste fietsstoeltjes achterop de fiets zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 en 22 kilo. Ze zijn dan meestal tussen de 3 en 5 jaar.

 

Kind in fietsstoeltje

 

Tot welke leeftijd is een fietsstoeltje verplicht?

Kinderen tot 8 jaar moeten volgens de wet een veilige zitplaats hebben op de fiets met voldoende steun aan hun rug, handen en voeten (bron: Rijksoverheid). In de praktijk komt dit vaak neer op een fietsstoeltje.

 

Fietszitje achter vanaf 6 jaar

Kinderen vanaf 6 jaar wegen vaak meer dan het maximumgewicht van een fietsstoeltje (22 kilo). Je kan dan kiezen voor een ‘junior fietsstoel’. Deze is sterk genoeg voor een kind tot 35 kilo. Een voorwaarde is dat je bagagedrager dit gewicht wel aankan.

 

Fietsstoeltje kopen: waar extra op letten in 2021?

Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten bij het kopen van een fietsstoeltje:

 

  1. Check of het fietsstoeltje voldoet aan de Europese veiligheidsnorm: EN14344. Dit staat meestal op een sticker of gedrukt in het plastic van het fietsstoeltje.
  2. Neem je fiets en je kind mee als je een fietsstoeltje gaat kopen. Dan kan je kijken of het fietsstoeltje past op jouw fiets en of je kind er goed in zit.  
  3. Controleer of de gordels niet door je kind zelf opengemaakt kunnen worden.
  4. Zorg ervoor dat de voetsteuntjes spaakafscherming hebben.

 

Kan er ook een kinderzitje op een elektrische fiets?

Ja, dat kan! Zorg ervoor dat je het kinderzitje op de juiste manier monteert, zodat het stevig vast zit. Lees hiervoor goed de instructies van het fietsstoeltje door.

 

Toch met de auto op pad?

Ga je toch liever met de auto weg? Dan is het fijn als je goed verzekerd de weg op gaat. Stap nu over naar Promovendum en ontvang 25% korting op je huidige autopremie (zie voorwaarden). Benieuwd? Bereken je premie in 1 minuut. Wij regelen je overstap.

Voordelige autoverzekering?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail