Autostoeltjes 2020: regels + ECE keurmerk i-Size en R44


Kinderen tot 1,35 meter moeten in Nederland in een goedgekeurd autostoeltje vervoerd worden. Zowel voorin als achterin de auto. Weet u waar een autostoeltje aan moet voldoen? Bekijk hieronder de belangrijkste regels voor autostoeltjes in 2020.

Autostoeltjes nieuwe regels 2020

Wat zijn de regels voor autostoeltjes in 2020?

De regels en richtlijnen voor autostoeltjes zijn strikt. Hoe u een autostoeltje in de auto moet plaatsen hangt onder andere af van het gewicht, lengte en leeftijd van uw kind.

  • Isofix is voor het vastmaken van het autostoeltje in 2020 de standaard (i.p.v. het gebruik autogordels). Nog geen Isofix in uw auto? U kunt de meeste Isofix stoeltjes nog met autogordels bevestigen.
  • Op dit moment bestaan er twee Europese keurmerken die geldig zijn: de ‘oude’ ECE-R44 norm en de nieuwe i-Size goedkeuring (ECE-R129).

De verschillen tussen i-Size en R44-norm

Autostoeltjes met i-Size worden niet meer ingedeeld op het gewicht van uw kind, maar op de lengte. Dit staat gelijk aan de kledingmaat van uw kind.

  • I-Size autostoelen zijn getest op botsingen vanaf de zijkant.
  • Met i-Size worden kinderen langer achteruit vervoerd – verplicht tot 15 maanden.
  • I-Size autostoeltjes worden met het Isofix kliksysteem bevestigd.

I-Size autostoeltjes regels 2020

Autostoeltjes voor kinderen worden in verschillende groepen ingedeeld. De i-Size indeling is iets anders dan dat van de R44 wetgeving.

  • Achterwaarts gerichte i-Size: geschikt voor kinderen tot 83 cm (leeftijd minimaal 15 maanden). Vergelijkbaar met R44 groep 0+ (0-13 kg).
  • Voorwaarts gerichte i-Size: geschikt voor kinderen tussen 60 en 105 cm (ouder dan 15 maanden). Vergelijkbaar met R44 groep 1 (9-18 kg).
  • Voorwaarts gerichte i-Size: geschikt voor kinderen tussen tussen 105 en 135 cm. Vergelijkbaar met R44 groep 2 en groep 3 (15-36 kg).

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

Hoe is i-Size te herkennen?

U kunt een i-Size autostoel herkennen aan het oranje goedkeuringslabel. Iedere i-Size autostoel dat verkocht wordt, is voorzien van dit keurmerklabel. Hierop vind u ook voor welke 'groep' het autostoeltje geschikt is, bijvoorbeeld 67cm-105cm / < 18,5 kg.

R44 autostoeltje regels 2020

Als u nog een R44 autostoeltje heeft, mag u deze nog gebruiken. De R44 autostoeltjes bestaan uit de volgende groepen:

Autostoel groep 0+

Deze groep is er voor baby’s van 0-13 kilo of 75 cm. De autostoeltjes worden meestal tegen de rijrichting in gemonteerd. Dit geeft baby’s extra steun aan hoofd of nek, mocht er iets gebeuren.

Autostoel groep 1

Peuters van 9 tot 18 kilo of 105 cm worden in autostoel groep 1 vervoerd. Vanaf groep 1 kunnen autostoeltjes in de rijrichting worden geplaatst. Toch adviseert o.a. de consumentenbond om kinderen zo lang mogelijk tegen de rijrichting te vervoeren.

Autostoel groep 2

Deze groep is voor kinderen tot 25 kilo. Gemiddeld zitten kinderen tot 5 jaar in deze groep autostoeltjes. Goed om te weten: ook zitverhogers vallen onder deze groep.

Autostoel groep 3

Deze autostoeltjes zijn vergelijkbaar met groep 2. Het enige verschil is dat deze stoeltjes geschikt zijn voor kinderen tot 36 kilo.

Vooral voor autostoeltjes in groep 0+ is het handig om een stoelverkleiner aan te schaffen. Zo weet u zeker dat uw kind veilig en stevig in de auto zit. Er is geen specifieke leeftijd waarop de stoelverkleiner weer verwijderd kan worden. Doe dit als u merkt dat u kindje niet lekker meer zit.

ECE Keurmerk ook in 2020 verplicht

Vanaf 2020 worden er al geen autostoeltjes meer gemaakt met de R44 norm. Nederland loopt voor: wij hebben al voor een groot deel van de nieuwe Europese regels ingevoerd (i-Size). Let wel: ondanks i-Size, kunnen de regels in het buitenland toch verschillen. Goed om te checken voordat u op autovakantie gaat met de kleine!

Ga goed verzekerd op weg

Net als u, vinden wij veiligheid in de auto belangrijk, maar ook dat alle inzittenden goed verzekerd zijn. Daarom zit bij onze autoverzekering de ongevallen inzittendenverzekering inbegrepen. Benieuwd? Bereken in 1 minuut uw premie.