Mensen rennen naar auto

Wat is motorrijtuigenbelasting 2021 en hoe worden de tarieven bepaald?

Ooit gehoord van motorrijtuigenbelasting? Die is in Nederland verplicht, maar niet voor iedereen. Lees wat motorrijtuigenbelasting is, en hoe de tarieven worden bepaald.


Wat is motorrijtuigenbelasting?

Motorrijtuigenbelasting is een ander woord voor wegenbelasting of houderschapsbelasting. De belasting geldt voor bijna alle eigenaren van een motorrijtuig in Nederland. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar het rijk, maar ook de provincies krijgen een deel van de motorrijtuigenbelasting (Provinciale opcenten).

 

Bepaling tarieven motorrijtuigenbelasting 2021

In 2020 werd er in totaal 6,1 miljard euro motorrijtuigenbelasting geïnd (bron: CBS). Hiervan ging 4,4 miljard euro naar de staat en 1,7 miljard euro naar de provincies via provinciale opcenten. Er wordt verwacht dat er in 2021 evenveel motorrijtuigenbelasting zal worden geïnd als in 2020. Motorrijtuigenbelasting 2021 wordt berekend aan de hand van 5 factoren:

 

1. Het gewicht van auto

Voor een zwaardere, grote auto betaal je meer dan voor een lichte, kleine auto.

 

2. De brandstof van auto

Motorrijtuigenbelasting voor dieselauto’s is duurder dan voor benzineauto’s of auto’s op LPG. Diesel vervuilt namelijk meer. In 2021 betaal je ongeveer 15% extra toeslag als je in het bezit bent van een dieselauto met een uitstoot van > 5 mg/km fijnstof.

 

Auto icoon

25% korting op jouw huidige autopremie?

3. Hoe ‘groen’ je auto is

Voor milieuvriendelijke auto’s hoeft minder belasting betaald te worden. In 2021 zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Deze vrijstelling geldt tot 2024. Eigenaren van semi-elektrische auto’s betalen een halftarief. Voor een hybride auto's met een uitstoot van meer dan 50 g/km CO2 betaal je voltarief.

 

4. In welke provincie je woont

De provinciale opcenten kunnen per provincie verschillen. De provincies bepalen zelf het tarief. Hierdoor kan het zijn dat je voor jouw auto in Brabant meer motorrijtuigenbelasting betaalt dan in Utrecht. Van alle autobezitters in Nederland betalen die in Groningen in 2021 het meest aan motorrijtuigenbelasting.

 

File auto's

 

5. De leeftijd van je auto

Sinds 1 januari 2014 geldt er een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor alle voertuigen van 40 jaar of ouder. Deze ‘oldtimerregeling’ blijft voorlopig gewoon bestaan.

 

Goedkoper autorijden? Promovendum autoverzekering!

Een andere auto kopen is een optie om minder kwijt te zijn aan motorrijtuigenbelasting. Maar je kunt natuurlijk ook besparen op jouw autoverzekering! Promovendum biedt een zeer lage autopremie met uitstekende dekking. Heb je al een autoverzekering? Wij zeggen deze kosteloos voor je op. 

Onze autopremie 25% voordeliger?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail