Gezin laad achterbak auto in voor vakantie

Milieuzone Antwerpen 2022: let op boete Nederlanders!

Gepubliceerd op 11-11-2022

Wij Nederlanders gaan maar al te graag een dagje naar Antwerpen. Maar let op: ook in 2022 geldt in Antwerpen een milieuzone voor bepaalde auto’s. Hoe voorkom je een boete en welke auto’s mogen Antwerpen niet in? Geef gas voor de regels en antwoorden.

Groen blaadje

Lage emissiezone ofwel milieuzone Antwerpen 2022

In Antwerpen is een milieuzone ingesteld, ook wel de lage emissiezone (LEZ) genoemd. De hele binnenstad van Antwerpen én een deel van de linkeroever valt in 2022 binnen deze lage emissiezone.

Auto in milieuzone Antwerpen

Welke auto’s mogen de lage emissiezone Antwerpen niet in?

Sinds 2020 gelden er in Antwerpen strengere regels. Over het algemeen geldt: binnen de milieuzone zijn dieselauto’s van voor 2009 en benzineauto’s van voor 1992 verboden. Dit blijft zo tot einde 2024, daarna worden de regels strenger. Om te bepalen of je auto de lage emissiezone binnen mag, wordt gekeken naar de euronorm van de auto. Bekijk hieronder de toegelaten euronormen voor auto’s op diesel, benzine, LPG en aardgas (bron: slimnaarantwerpen.be).

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Toegelaten euronormen voor auto's op diesel, benzine, LPG en aardgas

 
Euronorm Diesel Benzine, aardgas, LPG
Euro 6/VI Toegang Toegang
Euro 5/V Toegang Toegang
Euro 4/IV Toegang na betaling Toegang
Euro 3/III met roetfilter Toegang met LEZ-dagpas* Toegang
Euro 3/III zonder roetfilter Toegang met LEZ-dagpas* Toegang
Euro 2/II Toegang met LEZ-dagpas* Toegang
Euro 1/I Toegang met LEZ-dagpas* Toegang met LEZ-dagpas*
Voor de euronormen Toegang met LEZ-dagpas* Toegang met LEZ-dagpas*

 

Maximaal 8 keer per jaar. Mogelijke uitzonderingen daargelaten.

 

Welke euronorm heeft mijn auto? Doe de ‘milieuzone kentekencheck’!

Twijfel je en denk je: welke euronorm heeft mijn auto? Geen paniek! Je vindt dit terug op het inschrijvingsbewijs. Je kunt ook een online kentekentekencheck doen.

 

Nederlanders, pas op voor boete in milieuzone Antwerpen

De controle gebeurt met toegangscamera’s die inzoomen op kentekens. Bijna alle auto’s die de milieuzone van Antwerpen binnenrijden, worden gecontroleerd. Dus ook die van Nederlanders! De boete is 150 euro voor een eerste overtreding en wordt automatisch thuisgestuurd. Een tweede en derde overtreding kan je zelfs 250 en 350 euro kosten! Controleer bij twijfel altijd vooraf of je auto de lage emissiezone van Antwerpen binnen mag. Zo voorkom je een boete! Goed om te weten: er gelden geen boetes bij verplichte omleidingen die deels door de LEZ lopen. Toch boete ontvangen? Dan kan je bezwaar maken.

Mensen rennen naar auto

Wil je een lagere autopremie?

Kies Promovendum! Je profiteert naast een lage premie, ook van uitstekende voorwaarden. En stap je over? Dan verlagen we je huidige autopremie met 20% (zie voorwaarden).

✉ Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!

 

Contact

Chat Bel Mail