Gezin laad achterbak auto in voor vakantie

Kind voorin auto, wanneer mag dat in 2023?

Gepubliceerd op 14-03-2023

Veilig rijden met de kinderen in de auto. Dat staat natuurlijk voorop! Wanneer mag een kind voorin de auto? Lees hieronder de regels in 2023.

 

Wanneer mag een kind voorin de auto?

Hoe gek het ook klinkt: daar zit geen leeftijd aan vast. Kinderen van alle leeftijden mogen in Nederland voorin de auto zitten. Let op: controleer altijd of je auto voorin een kinderslot heeft. Baby voorin auto? Ja, dat mag ook.

 

Vanaf welke lengte mag een kind voorin de auto zonder kinderzitje?

Kinderen vanaf 1,35 meter mogen zonder een kinderstoeltje voorin de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger zetten. Voorin én achterin. Let wel: in het buitenland gelden andere regels. In veel Europese landen moeten kinderen kleiner dan 1,50 meter nog worden vervoerd in een kinderzitje of zitverhoger.

 

Je kind voorin de auto? Veiligheid voorop!

Bij een peuter of baby voorin plaats je de stoel achterwaarts. Dit is verplicht voor kinderen tot 15 maanden. Reden: kinderen hebben bij een ongeluk veel meer kans op letsel dan volwassenen. Het hoofd van kinderen is in verhouding tot de rest van het lichaam erg zwaar. Bij een voorwaartse botsing is de kans op nekletsel of andere beschadigingen daarom veel groter.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Isofix

Steeds meer autostoeltjes worden bevestigd met Isofix. Dit is een internationaal gestandaardiseerd kliksysteem om autostoeltjes mee vast te zetten. Het kinderzitje klik je vast aan haken die al in de auto bevestigd zijn. Steeds meer auto's hebben Isofix bevestigingsbeugels. Vanaf november 2014 moeten zelfs alle nieuwe auto’s die verkocht worden, met Isofix uitgerust zijn. Let op: dit systeem is meestal op de achterbank gemonteerd en in mindere mate op de passagiersstoel.

 

Belangrijke regels voor kinderzitje voorin auto

Er zijn een aantal regels bij het vervoeren van je kind voorin de auto. De belangrijkste regels in 2023 in Nederland:

 

  • Zorg altijd voor een passende autostoel voorin. Kinderzitjes zijn te koop in verschillende ‘groepen’. Deze groepen sluiten aan bij de lengte of het gewicht van je kind (afhankelijk van de nieuwe of oude regels).
  • Koop altijd een kinderzitje met een ECE keurmerk. Zo weet je zeker dat het aan alle veiligheidsvoorwaarden (i-Size) voldoet.
  • Het kinderzitje moet geplaatst zijn in een passend en goedgekeurd kliksysteem.
  • Je mag je kind alleen achterstevoren in een kinderzitje vervoeren, mits je de airbag bij de bijrijdersstoel hebt uitgeschakeld.
  • Het is verboden om een gordelverlenger te gebruiken bij een kinderzitje.
  • In het buitenland kunnen andere regels gelden. Op vakantie? Controleer dan vooraf hoe de regels in je vakantieland zijn.

 

wanneer mag een kind voorin auto zitten

 

Deze regels overschrijden? Dat is een boete!

Vervoer je een kind kleiner dan 1,35 meter zonder kinderzitje? Of heb je een kinderzitje in tegengestelde richting geplaatst terwijl de airbag aan stond? In alle gevallen volgt een boete van 240 euro, exclusief 9 euro administratiekosten (bron: Openbaar Ministerie). Zonde van het geld! Maar het is vooral onveilig als je bovenstaande regels met een kind voorin de auto overschrijdt.

 

Veilig autorijden en.. voordelig?

Veiligheid staat natuurlijk voorop! Zeker met je kind voorin. Ook voordelig de weg op in 2023? Verzeker je auto bij Promovendum! Je overstap regelen wij gratis.

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail