gezin in bed

E-vignet Tsjechië 2021: dit is wat je moet weten!

Van Nederland naar Tsjechië met de auto? Dat is een flinke rit! Autorijden in Tsjechië is bovendien niet zonder extra kosten: op autowegen en snelwegen is het vignet Tsjechië verplicht. Vanaf januari 2021 is dit vignet volledig digitaal. Lees voor je vertrek alles wat je moet weten over het tolvignet en de tolwegen in Tsjechië. En ontdek hoe je het tolvignet makkelijk kunt kopen.

 

Tol in Tsjechië: e-vignet verplicht

Bijna alle autowegen en snelwegen in Tsjechië zijn tolwegen. Hier is een tolvignet (dálniční známky) verplicht. Het vignet Tsjechië 2021 geldt voor auto’s met een maximaal toelaatbaar gewicht tot 3500 kg. Het gaat om een autovignet: motoren zijn vrijgesteld en je hebt geen apart vignet voor een aanhanger nodig. De trajecten waar je in Tsjechië geen tol hoeft te betalen, zijn te herkennen aan borden met het opschrift ‘Bez Poplatku’ of aan borden met een doorgestreept vignetsymbool.

 

Kosten digitaal vignet Tsjechië 2021

Kies voordat je gaat rijden in Tsjechië welk vignet je nodig hebt. Je kunt kiezen uit een tiendagenvignet, maandvignet of een jaarvignet. Bekijk hieronder de kosten voor de verschillende vignetten. De toltarieven Tsjechië worden weergegeven in Tsjechische kronen en blijven, ondanks de verschuiving naar een digitaal vignet, in 2021 hetzelfde als in 2020.

 

  • 10 dagen: CZK 310 (ongeveer 12 euro)
  • 1 maand: CZK 440 (ongeveer 17 euro)
  • 1 jaar: CZK 1500 (ongeveer 58 euro)

 

Auto icoon

Op vakantie met een 25% lagere autopremie?

E-vignet Tsjechië kopen

Een vignet voor Tsjechië ‘fysiek’ kopen in Nederland is niet mogelijk. Wil je een tolvignet Tsjechië kopen, dan kun je in andere landen of online terecht. Hieronder lees je waar!

 

Digitaal vignet Tsjechië kopen in Duitsland of Tsjechië

Je kunt bij de meeste Tsjechische tankstations en postkantoren terecht om je e-vignet ‘fysiek te kopen’. Hier geef je dan al je gegevens door en wordt een vignet op jouw kenteken gezet. Betaal indien mogelijk met je creditcard of in Tsjechische kronen. Veel verkooppunten brengen anders extra kosten in rekening of hanteren ongunstige wisselkoersen. Je kunt het vignet voor Tsjechië kopen in Duitsland bij de eerste stopplaats na de grens Duitsland-Tsjechië (op de D5 vanuit Rozvadov en de D8 vanuit Petrovice).

 

Vignet Tsjechië online bestellen

Bestel je je digitale vignet Tsjechië liever voorafgaand aan de reis? Dan kun je bijvoorbeeld via Hartmanova.eu je vignet Tsjechië 2021 bestellen.

 

vignet Tsjechië 2020

 

Boete geen vignet Tsjechië

Vanaf 2021 wordt met een camerasysteem op een aantal punten je kenteken gefotografeerd. Er wordt dan bekeken of je in het elektronische tolsysteem staat. Heb je geen geldig digitaal e-vignet Tsjechië in 2021? Dan kan je rekenen op een fikse boete van ongeveer 770 euro! Vanaf 2021 is deze boete namelijk flink verhoogd ten opzichte van 2020.

 

Milieusticker Praag 2021

Praag zou een milieuzone krijgen, waarvoor je een aparte milieusticker nodig hebt. De milieuzone is onlangs uitgesteld en er wordt gesproken over 2022 of later als ingangsdatum. Je hebt met een personenauto dus nog geen milieusticker voor Praag nodig. Sinds 2016 geldt er wel een milieuzone voor vrachtwagens en bussen in Praag.

 

Andere landen met vignetten

Ga je naar Tsjechië met de auto, dan reis je het snelst via Duitsland. Hier zijn weer andere zaken verplicht, zoals winterbanden. En maak je een doorreis via Zwitserland en/of Oostenrijk, schaf dan ook op tijd het juiste vignet aan.

 

Pech in het buitenland?

Met onze pechhulp ben je goed verzekerd tijdens je autovakantie. Je profiteert van een lage premie, Europadekking inclusief woonplaatsservice en nog meer voordelen. En dat al vanaf 5,25 euro per maand! 

Onze autopremie 25% voordeliger?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail