Breuk in autoruit

Autoruitschade: voorkomen en herstellen

Gepubliceerd op 14-08-2023

Autoruitschade opgelopen? Of het nu gaat om een klein sterretje of een grote breuk: je wilt schade aan je autoruit liever voorkomen. Daarom geven we tips hoe je dat doet. Toch ruitschade? Op deze pagina lees je wanneer autoruitschade is verzekerd, waar je deze kunt laten herstellen en hoe je schade bij ons meldt.

Bladeren op autoruit

4 tips om autoruitschade te voorkomen

Met schade aan je voorruit kan je zicht op de weg verslechteren. Dat kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje, maar met een aantal eenvoudige tips kun je de kans op ruitschade verkleinen:
 

  • Probeer onverharde wegen te vermijden, vooral na een flinke bui. Kleine steentjes op een onverhard wegdek kunnen daar vaak gemakkelijk losraken en tegen de (voor)ruit slaan.
  • Ook op verharde wegen kunnen vuilresten liggen. Deze kunnen worden ‘afgeschoten’ als een wagen eroverheen rijdt. Houd daarom voldoende afstand van het verkeer vóór je: vooral bij vrachtwagens, bouwvoertuigen en wagens met een volgeladen open aanhanger.
  • Is het koud buiten? Snelle veranderingen in temperatuur kunnen ervoor zorgen dat een ruit barst. Giet dus nooit warm water over een ruit als deze bevroren is. En zet de (ruit)verwarming in zo’n situatie niet direct op de warmste stand als je instapt.
  • Maak regelmatig je ruitenwissers schoon en vervang deze als ze versleten zijn. Ze kunnen je autoruiten namelijk beschadigen als er harde vuilresten in zitten.

Wat is autoruitschade?

Autoruitschade kan een sterretje, barst of breuk zijn. Sterretjes zijn vaak eenvoudig te repareren. Wacht niet te lang met een afspraak maken bij een schadehersteller. Een sterretje is namelijk vrij makkelijk te herstellen. Heb je een barst of breuk? Dan moet de hele autoruit vervangen worden. Je meldt autoruitschade gemakkelijk via Mijn Promovendum.

Dekking autoruitschade

Heb je een autoverzekering met Beperkt Casco of Allrisk dekking? Dan ben je in de meeste gevallen verzekerd tegen sterretjes, barsten en breuken op je autoruit. Schade aan een dakraam is alleen gedekt met een Allrisk autoverzekering. Dit wordt namelijk gezien als normale autoschade. Je valt in dit geval wel terug in schadevrije jaren.

Autoruitschade heeft geen invloed op je schadevrije jaren, behalve als deze is ontstaan in combinatie met andere schade, zoals een aanrijding of vandalisme. Ook schade aan een dakraam zorgt voor terugval in schadevrije jaren.

Autoruitschade: kosten en eigen risico

Je betaalt geen eigen risico voor autoruitschade als:

  1. deze gerepareerd kan worden en
  2. je de schade laat herstellen door een bij Promovendum aangesloten ruitschadehersteller. 
     

Alleen als je hele autoruit vervangen moet worden, betaal je een eigen risico. Voor bestuurders die jonger zijn dan 24 jaar geldt standaard een extra eigen risico van 250 euro. Wil je zelf kiezen welk bedrijf jouw autoruitschade laat repareren? Dan geldt altijd een (hoger) eigen risico. Ook kan het zijn dat de factuur van een ander, zelf gekozen herstelbedrijf niet volledig wordt vergoed.
 

  Samenwerkend herstelbedrijf Ander, zelf gekozen herstelbedrijf
Eigen risico reparatie ruit (sterretje) Geen 250 euro
Eigen risico vervanging autoruit (barst of breuk) 75 euro 500 euro
Vergoeding kosten herstelbedrijf 100% Maximaal 115% van tarief samenwerkende hersteller
Ruitgarantie Ja, 7 jaar Afhankelijk van voorwaarden herstelbedrijf

Stappenplan autoruitschade

inflatiebeschermer icoon

1. Schade voorkomen

Probeer autoruitschade te voorkomen met de tips bovenaan deze pagina.

A4 met auto en pen

2. Schade door een ander?

Komt de schade aan je autoruit door een ander? Vul dan samen het Europees schadeformulier in.

Schade melden

3. Schade melden

Komt de schade door een andere, gedekte oorzaak? Meld deze online via Mijn Promovendum.

vraag en antwoord euro icon

4. Schadehersteller kiezen

Laat je de schade repareren bij een hersteller die bij ons is aangesloten? Wij verwijzen je door naar een bedrijf bij jou in de buurt.

Auto met ruitschade

5. Autoruitschade repareren

De schadehersteller gaat aan de slag met de reparatie of vervanging van jouw autoruit.

Lamp icoon

6. Vervangend vervoer

Voor ruitschade krijg je geen leenauto. Regel dus zelf vervangend vervoer als je dit nodig hebt.

Windvanger

Ruitschade door storm?

Stel: je auto staat tijdens een storm geparkeerd naast een boom. Een grote tak breekt af en maakt een lelijke barst in je voorruit. Gelukkig ben je met een WA Beperkt Casco of Allrisk autoverzekering ook verzekerd tegen autoruitschade door storm. Meer weten over ruitschade? Bekijk de voorwaarden.

Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail