Mensen rennen naar auto

APK 2023: wanneer moet mijn auto gekeurd worden?

Gepubliceerd op 21-02-2023

Het is zover! Je auto moet APK gekeurd worden. Voor sommige autobezitters een spannend moment! Zeker als je auto al wat ouder is. Maar wanneer laat je je auto APK keuren en wat kost het? Hoe zit het als je een elektrische auto hebt? Lees de antwoorden en ontdek hoe hoog de boete is voor een verlopen APK in 2023.

 

Wanneer is het APK keuren van diesel- en benzineauto’s verplicht?

Hoe vaak een APK keuring uitgevoerd moet worden, hangt af van de autoleeftijd en het soort auto.

  • APK dieselauto: wanneer je een nieuwe dieselauto hebt, hoef je pas na 3 jaar een APK te laten uitvoeren. Hierna moet jouw auto jaarlijks APK gekeurd worden.
  • APK benzineauto: je spiksplinternieuwe benzineauto moet na vier jaar voor het eerst naar een RDW-erkende garage voor een Algemene Periodieke Keuring (de APK). Na die eerste keuring kom je om de twee jaar terug – totdat de auto acht jaar is. Daarna laat je je auto elk jaar APK keuren.

 

Wanneer moet je een elektrische auto APK laten keuren?

Heb je een Tesla, Volkswagen ID3 of een andere elektrische auto? Ook dan moet je jouw auto APK laten keuren. Hiervoor geldt dezelfde APK-termijn als voor benzineauto’s. Totdat jouw elektrische auto 4 jaar is, is er geen APK keuring nodig. Is je auto 4 jaar oud? Dan moet je APK laten keuren, ook bij een autoleeftijd van 6 en 8 jaar. Daarna moet je jouw elektrische auto jaarlijks laten keuren. Tip: breng je elektrische auto om elke 30.000 gereden kilometers naar de garage voor een goede onderhoudsbeurt.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Datum APK keuring achterhalen via kenteken

Wil je weten wanneer een auto voor het laatst APK gekeurd is en of hij nog wel veilig de weg op mag? Doe dan een RDW kentekencheck. RDW slaat namelijk alle gegevens over auto’s op en die informatie kan je gratis opvragen. Handig wanneer jij een tweedehands auto wil aanschaffen.

 

APK keuring eerder laten uitvoeren? Dat kan!

Het is de bedoeling dat je je auto vanaf twee maanden voor de vervaldatum van de APK opnieuw laat keuren. De RDW verlengt de APK vervaldatum met één of twee jaar bij goedkeuren van de auto. Stel, je APK vervalt op 1 mei, dan heb je de hele maand maart en april om de auto te laten keuren. Laat je auto tijdig keuren. Naast het uitvoeren van de keuring, moeten er misschien ook reparaties aan de auto gedaan worden voor een daadwerkelijk goedkeuring. RDW verstuurt trouwens 6 weken voor de vervaldatum een herinnering voor de APK. Handig!

 

Te laat met APK keuren? Let op je verzekering!

Een verlopen APK kan grote gevolgen hebben. Zo mag je niet meer rijden met je auto. Ook ben je vaak niet verzekerd als je schade rijdt. Met name als het ongeval mede veroorzaakt wordt door gebreken van de auto. Je hebt gelukkig 2 maanden de tijd om je auto goed te laten keuren na de APK vervaldatum, maar het is uiteraard verstandiger om het er niet op aan te laten komen. 

 

Motorblok APK keuren

 

Wat is de boete voor rijden zonder APK in 2023?

De boete voor een verlopen APK is niet mals. In 2023 bedraagt deze 160 euro. Met dat bedrag kan je heel wat leuke dingen doen. Zo’n 85 koffietjes to-go bij een tankstation halen, bijvoorbeeld. Of 10 mooie bosjes bloemen voor je schoonmoeder 😊.
 

Kosten APK: diesel-, benzine- en elektrische auto

Houd rekening met een bedrag tussen de 20 en 50 euro voor het APK keuren van een benzineauto. Voor een dieselauto is dit bedrag maximaal 70 euro. De prijs voor een APK van een elektrische auto ligt tussen de 20 en 65 euro. Wordt je auto niet gelijk goedgekeurd? Dan moet je waarschijnlijk nog wat reparaties laten uitvoeren. Daar zitten vaak de meeste kosten in. Slim: vooraf geld opzij zetten zodat eventuele reparaties snel gedaan kunnen worden. Hallo goedgekeurde auto!
 

Bespaartip: kies voor onze lage autopremie!

Promovendum biedt een voordelige autoverzekering. Met nu 20% korting op je huidige premie wanneer je overstapt naar ons (zie voorwaarden). Wij regelen je overstap!

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail