mensen in keuken

Waarom moet ik sommige zorgkosten zelf betalen?

Sommige zorgkosten betaal je (deels) zelf. Waarom dat is, leggen we je hieronder uit:

 

1. Je betaalt eigen risico

Als je naar een zorgverlener gaat, betaal je de eerste 385 euro voor zorg uit de basisverzekering zelf. Dit heeft de overheid zo bepaald. Denk hierbij aan een bezoek aan het ziekenhuis, bloedonderzoek of ambulancevervoer. Maar er zijn ook uitzonderingen. Voor de huisarts hoef je bijvoorbeeld geen eigen risico te betalen. Je kunt hier lezen wat wel en niet onder het eigen risico valt.

 

2. Je betaalt eigen bijdrage

De eigen bijdrage is iets anders dan het eigen risico. Voor bepaalde soorten zorg betaal je namelijk een deel zelf. Bijvoorbeeld voor sommige medicijnen en hulpmiddelen. Waar je een eigen bijdrage voor betaalt en hoe hoog die bijdrage is, wordt jaarlijks door de overheid bepaald.

 

3. Jouw zorgverlener heeft geen contract

Je kunt altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Houd er dan rekening mee dat je een lagere vergoeding krijgt dan wanneer je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. In onze Zorgzoeker vind je alle zorgverleners met wie wij een contract hebben.

 

4. Je bent niet verzekerd voor de zorg

Het kan zijn dat jouw verzekeringspakket de behandeling niet vergoedt. Het is bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat fysiotherapie wordt vergoed. Of de anticonceptiepil. Zeker als je alleen een basisverzekering hebt, vallen sommige zorgkosten buiten jouw dekking. Hiervoor heb je dan een aanvullende verzekering nodig.

 

5. Je zit over de maximale vergoeding heen

Voor een aantal zorgsoorten geldt een jaarlijks vastgestelde vergoeding, zoals voor alternatieve zorg. Als deze vergoeding op is, betaal je de rest van de kosten zelf. Dit kan ook een maximum aantal behandelingen zijn, zoals voor fysiotherapie. Of een maximum bedrag per behandeling.

 

Betalingsregeling aanvragen

Krijg je een hoge rekening en lukt het je niet om dit in één keer te betalen? In dit geval is het misschien mogelijk om een betalingsregeling af te spreken. Bel de financiële afdeling voor meer informatie hierover: 078 648 13 70.

Zorgverzekering icoon Promovendum

Voordelige zorgverzekering?

Een lage zorgpremie én ruime dekkingen? Kies voor de zorgverzekering van Promovendum. Jouw overstap regelen wij!

Bereken in 1 minuut
Info icoon rond

Meer informatie?

Bekijk de uitgebreide voorwaarden van onze voordelige zorgverzekering of het verkorte dekkingsoverzicht.

Bekijk dekkingen

Contact

Chat Bel Mail