mensen in keuken

Eigen risico zorgverzekering 2021

Het eigen risico zorgverzekering is een wettelijk verplicht bedrag, dat je moet betalen wanneer je gebruikmaakt van de meeste zorg die onder de basisverzekering valt. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname of ambulancevervoer. Het eigen risico geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. Ieder jaar bepaalt de overheid de hoogte van dit bedrag.

Voordelige zorgverzekering?

Bereken in 1 minuut

"Het verplicht eigen risico blijft € 385 in 2021. Hetzelfde bedrag als in 2020."

euromunt

Vrijwillig eigen risico

Je kunt het verplicht eigen risico van 385 euro verhogen met maximaal 500 euro. Dit extra bedrag wordt vrijwillig eigen risico genoemd. In ruil hiervoor kun je meestal een lagere premie krijgen. Maar let wel op de nadelen. Kies je voor het maximale eigen risico en heb je hoge zorgkosten? Dan moet je zelf 885 euro betalen. Heeft je partner ook een vrijwillig eigen risico en veel zorg nodig? Dan lopen de zorgkosten flink op!

Verpleegster

Eigen risico en eigen bijdrage

Naast het eigen risico kan er voor zorg ook een wettelijk verplichte eigen bijdrage worden gevraagd. Ook de eigen bijdrage wordt door de overheid bepaald. Dit is een vast bedrag dat je (bovenop het eigen risico) zelf betaalt voor specifieke zorg. Bijvoorbeeld kraamzorg thuis: in 2021 betaal je hiervoor 4,60 per uur zelf.

Wat valt onder eigen risico zorgverzekering in 2021?
Alle vergoedingen die vanuit de basisverzekering komen… maar er zijn een paar uitzonderingen!

Belangrijke uitzonderingen eigen risico

 

1. Geen eigen risico voor kinderen

Voor kinderen onder de 18 jaar geldt het verplicht eigen risico niet. Zij zijn nog meeverzekerd via de zorgverzekering van hun ouders. Let op: de eigen bijdrage (bijvoorbeeld voor medicijnen) geldt wél voor kinderen tot 18 jaar.

 

2. Huisartspost: geen eigen risico

Een bezoek aan je eigen huisarts valt niet onder het eigen risico. Let wel: zorg die door de huisarts wordt uitbesteed, valt daar wél onder. Bijvoorbeeld bloedprikken: de huisarts neemt bloed af, maar laat het onderzoeken door een extern laboratorium. De kosten voor het consult bij de huisarts vallen niét onder het eigen risico, de laboratoriumkosten wel.

 

3. Eigen risico voor de tandarts? Bijna nooit!

Tandartskosten voor verzekerden vanaf 18 jaar worden gewoonlijk vanuit een aanvullende tandartsverzekering vergoed. Je betaalt dan geen eigen risico voor de tandarts. In zeldzame gevallen komt de mondzorgvergoeding voor volwassenen uit de basisverzekering (bijvoorbeeld bij een gebitsprothese). Dan geldt het eigen risico wel. Voor kinderen tot 18 jaar worden tandartskosten ook uit de basisverzekering vergoed. Zij betalen geen eigen risico.

 

4. Geen eigen risico bij een aanvullende verzekering

Valt fysiotherapie onder het eigen risico? Als de vergoeding uit de aanvullende verzekering komt niet! En bij fysiotherapie is dit meestal het geval. Dit geldt ook voor een brilvergoeding.

Mensen in de keuken

Zorgverzekering 2021

Benieuwd wat er allemaal verzekerd is?

Promovendum zorgverzekering

Euro icoon

Kwaliteit en voordelig

Promovendum biedt naast een mooie premie, een écht goede zorgverzekering. Je overstap regelen wij!

24/7 bereikbaar icoon

Inzicht in eigen risico

Bij Promovendum kun je 24 uur per dag inzien hoeveel eigen risico je hebt verbruikt. Eenvoudig online. Geen verrassingen! Ook ontvang je automatisch bericht over de verrekening van je eigen risico.

Helpdeskmedewerker icoon

Gespreid betalen mogelijk

De kosten voor het eigen risico komen soms op een ongelegen moment. Is dat het geval? Bij Promovendum hoef je dit niet altijd in een keer te betalen. Wij kijken graag met je mee of er een betalingsregeling mogelijk is.

Deze informatie is zorgvuldig samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer weten? Bekijk de uitgebreide voorwaarden. Alle gecontracteerde zorgverleners vind je in onze Zorgzoeker.

Benieuwd naar onze zorgverzekering?

Contact

Chat Bel Mail