Lege houte vloer

Verzekeringen huis 2023: welke heb je nodig?

Gepubliceerd op 10-05-2023

In en om je huis kan er van alles gebeuren. Denk aan inbraak, storm- of waterschade. Het is dus belangrijk dat je de juiste verzekeringen hebt. Huurhuis of koophuis? Bekijk hieronder welke woonverzekeringen er zijn. En nog belangrijker: welke je nodig hebt.

"Onder de woonverzekering vallen meestal de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering."

laptop en bril op tafel

Inboedelverzekering, altijd nodig

Huurhuis of koophuis? Ongeacht hoe je woont: je hebt een inboedelverzekering nodig. De inboedelverzekering dekt schade aan verplaatsbare spullen in je woning. Denk aan elektronica, kliklaminaat en zelfs je boeken of kleding. Het gaat over het algemeen om spullen die je meeneemt bij een verhuizing.

 

Huis

Opstalverzekering? Alleen verplicht bij koophuis

Als je een woning koopt, moet je je huis verzekeren via een opstalverzekering (ook wel woonhuis­verzekering genoemd). Hieronder valt bijna alles wat aan je huis vastzit en moeilijk verhuisbaar is. Denk aan een schutting in de tuin, een vaste vloer of een keukenblad. Ben je huurder en knap je de keuken of badkamer op? Dan kan dit wel onder de inboedelverzekering vallen via huurdersbelang.

Gebroken raam

Aansprakelijkheids­verzekering, belangrijk voor het gezin

De aansprakelijkheidsverzekering (avp) wordt vaak als woonverzekering gezien, maar dat klopt niet helemaal. De aansprakelijkheidsverzekering is meer dan alleen een woonverzekering. Je verzekert alle personen in je huishouden. Waarvoor? Schade waar je aansprakelijk voor wordt gesteld. Bijvoorbeeld schade die je per ongeluk veroorzaakt aan spullen van anderen, of letselschade aan andere personen.

 

Verzekeringen huis vergelijken in 2023

Ligstoel

Inboedel

Valt er tijdens een flinke herfststorm een boom door je ruit en ontstaat er schade aan je dure bank achter het raam? Dan valt dit onder je inboedelverzekering.

regen op de ruit

Opstal

De glasschade die wordt veroorzaakt door de omvallende boom valt onder je opstalverzekering als je een koophuis hebt.

Man boort in schutting

Aansprakelijkheid

Valt de boom in de tuin van de buurman? Als je aansprakelijk wordt gesteld voor de schade, dan kun je deze verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering.

Wat kost een woonverzekering?

Dat is mede afhankelijk van de dekking die je kiest. Meestal ben je voor een paar tientjes per maand volledig verzekerd. Die kosten wegen vaak niet op tegen de enorme schades die kunnen ontstaan. Tip: om ervoor te zorgen dat bij schade je dekkingen goed op elkaar aansluiten, is het slim om alle verzekeringen voor je huis bij één verzekeraar onder te brengen.

Lege houte vloer

Promovendum woonverzekeringen: zeer voordelig!

Wij bieden een zeer lage premie, gratis overstapservice en zorgen ervoor dat je dekkingen goed zijn en naadloos op elkaar aansluiten. Bekijk onze opstal- of aansprakelijkheidsverzekering. Of ga voor onze inboedelverzekering.

✉ Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!

 

Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail