jongeren op bed

Op vakantie? Vergeet je gezonde verstand niet

Een vakantie in het buitenland: heerlijk, maar niet zonder gevaar. Verkeerd eten en scooters die van links naar rechts voorbij racen. Laat daarom je gezonde verstand niet thuis! Samen met onze partner in zorgverzekeringen VGZ hebben we 5 tips opgesteld die je op weg helpen.

1. Voorkom reizigerskwaal #1: diarree

Jouw vakantie wil je liever niet grotendeels doorbrengen boven of op het toilet! 😉 Toch zijn de meest voorkomende gezondheidsklachten bij vakantiegangers darminfecties en diarree. Door bedorven voedsel, slecht doorbakken vlees of vervuild water.

 

Dit zijn dé tips om diarree te voorkomen:

  • Was altijd je handen voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
  • Eet alleen gekookte of gebakken groente en goed doorbakken vlees. Kijk uit met producten die niet (helemaal) gaar zijn, zoals biefstuk of pasta carbonara.
  • Drink alleen water uit afgesloten, ongeopende flessen.

 

Krijg je toch last van bijvoorbeeld diarree? Loperamide kan helpen om je darmen tot rust te brengen. En zorg daarnaast dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Neem de ideale mix van vocht en zout in om je lichaam te ondersteunen, zoals bijvoorbeeld ORS-oplossingen.

glazen water

2. Kraanwater is niet overal drinkbaar

In veel Europese landen is het kraanwater gelukkig veilig. Maar toch zijn er ook landen waar je beter geen kraanwater kunt drinken. Check daarom voordat je water uit de kraan drinkt of dit op jouw vakantiebestemming veilig is. Het kan ook zijn dat het water wel veilig is, maar dat er een raar smaakje aan zit. Ook dan kan je kiezen voor flessen water. Let er bij gekocht flessenwater op dat de verzegeling nog intact is.

3. Verklein het risico op tekenbeten

Vind je het leuk om met vrienden de natuur in te gaan? Wandelen of een picknick. Let dan wel op, want in Europa komen veel teken voor. En die kleine beestjes kunnen meer ziektes overbrengen dan alleen Lyme. Teken leven graag in bossen, heidevelden en parken. En je ziet ze niet zo snel aankomen, want ze zijn maar 3 millimeter groot. Helaas kan je een tekenbeet niet 100% voorkomen, maar je kunt de kans wel verkleinen.

 

  • Wandel zoveel mogelijk op paden.
  • Trek lange kleding aan en doe je sokken over je broekspijpen heen. Te warm? Smeer je onbedekte huid dan in met insectenwerend middel met DEET.
  • Controleer je huid regelmatig op teken. Check vooral warme plekjes zoals je knieholtes, lies, oksel en nek.

 

Zorg dat je altijd een tekentang bij je hebt. Ontdek je toch een teek? Dan kan je het beestje hiermee verwijderen. Ziet het plekje er niet goed uit, of word je enkele dagen na de tekenbeet ziek? Neem dan contact op met je huisarts.

Straathonden

4. Aai geen honden of katten

Vind jij honden en katten ook zo schattig? Snappen we! Maar aaien is helaas niet zo verstandig. Een krab, lik of beet van een beest kan je vakantie flink verzieken als je daardoor bij de dokter belandt. In het buitenland kunnen namelijk honden of katten rondlopen die besmet zijn met het rabiësvirus. Toch contact gehad met een dier, was je dan direct goed met water en zeep. Heb je een wondje door een dier? Ga dan direct naar de dokter.

5. Desinfecteer wondjes altijd goed

Gevallen met de scooter of je open gehaald aan een rots tijdens het zwemmen in zee? Zorg in warme landen extra goed voor wondjes. Door de warmte is er een hoger risico op een infectie. Behandel wondjes daarom altijd met jodium of andere desinfectiemiddelen.

Zee en zand

Het coronavirus en jouw vakantie

Er is weer meer mogelijk, maar er is ook nog altijd veel onzeker. Bereid je daarom goed voor op je zomervakantie. Wij hebben wat handige informatie voor je verzameld. Lees dit even goed door voordat je vertrekt.

Contact

Chat Bel Mail