gezin in bed

Vliegvakantie in 2022? Met deze tips ben je goed voorbereid!

Je hebt het vast wel op het nieuws voorbij zien komen: de ontzettend lange rijen bij de vliegvelden. Door de drukte worden vluchten soms zelfs geannuleerd. Wij geven je tips hoe je goed voorbereid naar je vliegveld gaat. En leggen uit wat te doen bij annulering, vertraging of het missen van je vlucht.

reisdocumenten-paspoort

1. Documenten en goed inlezen

Je wilt niet voor verrassingen komen te staan wanneer je op het vliegveld staat. Denk aan:

  • Reisdocumenten: is jouw paspoort nog geldig? Heb je een visum nodig? Het aanvragen van deze documenten is niet meteen geregeld. Begin hier op tijd aan! Check ook of je het Digitale Corona Certificaat nodig hebt. Op de website van Nederland Wereldwijd vind je de meest actuele informatie.
  • Verwachte drukte op het vliegveld: soms kun je op de website van het vliegveld opzoeken wat de verwachte drukte is. Pas hierop jouw aankomsttijd aan. Hoe laat je precies op het vliegveld moet zijn, is afhankelijk van je vlucht en hoe laat check-in balies open gaan. Volg hierin het advies van je luchtvaartmaatschappij.
Vakantie koffer

2. Tijd besparen

Bespaar tijd door de volgende punten te controleren:

  • Online inchecken: op sommige luchthavens kun je online inchecken. Check of dit ook bij jou het geval is. Dit bespaart je een hoop tijd én je hoeft niet in de rij te staan. Vooral handig als je alleen maar handbagage mee hebt.
  • Vervoer naar het vliegveld: vertrek altijd ruim op tijd. Ook al is het te laat komen niet jouw fout, het vliegtuig zal niet op je wachten. Neem bijvoorbeeld twee treinen eerder of check van te voren of er files op de weg zijn.
  • Handbagage: controleer goed of je geen dingen in je handbagage hebt zitten die niet mee mogen. Vloeistoffen mogen per product niet meer dan 100 ml zijn. Het totaal mag niet meer dan 1 liter zijn. 

Op sommige luchthavens kun je online inchecken. Dit bespaart je een hoop tijd én je hoeft niet in de rij te staan.

Vlucht geannuleerd door vliegtuigmaatschappij

Is jouw vlucht geannuleerd? Dan heb je het recht om te kiezen voor een andere vlucht naar dezelfde bestemming. Dit mag de eerstvolgende vlucht zijn waar plek is. Wanneer je hiervoor naar een andere luchthaven moet, moet er een transfer geregeld worden vanaf de oorspronkelijke luchthaven. Je mag er ook voor kiezen om niet om te boeken en je geld terug te vragen aan de luchtvaartmaatschappij. Zij moeten dit dan binnen 7 dagen terugstorten.

vliegtuig

Vlucht gemist

Heb jij door de drukte je vlucht gemist? Balen! Deze kosten worden normaal gesproken niet vergoed door de luchtvaartmaatschappij. Dit omdat het vliegtuig wel gewoon is vertrokken. Ook je reis- en annuleringsverzekering kan niks voor je doen. Sinds 11 augustus is bekend dat Schiphol en Eindhoven Airport vertraagde reizigers tijdelijk gaan compenseren. Lees meer over de tijdelijke compensatieregeling.

 

Rechtsbijstandverzekering

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kan de rechtsbijstandsverzekering mogelijk een claim bij de luchthaven voor je neerleggen. Het moet echt duidelijk zijn dat het missen van het vliegtuig écht niet jouw schuld was.

Vlucht vertraagd

Vlucht vertraagd

  • Bij meer dan 3 uur vertraging of annulering heb je recht op vergoeding vanuit de luchtvaartmaatschappij. Je hebt ook recht op eten en drinken.
  • Vertraging langer dan een dag? Dan krijg je vergoeding voor een overnachting. Soms moet je deze zelf boeken, maar die bonnetjes kan je later bij de luchtvaartmaatschappij indienen. Dit geldt niet bij een buitengewone omstandigheid, zoals slecht weer, staking of terrorisme.
  • 5 uur of langer vertraging? Dan mag je ook afzien van je vlucht. Ticketkosten kan je aan de luchtvaartmaatschappij terugvragen. 
  • Krijg je geen compensatie van de luchtvaartmaatschappij bij vertraging van 8 uur of langer? Schakel dan je annuleringsverzekering in.

Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail