gezin in bed

Vliegen met baby: de regels aan boord!

Laatste update: 15-01-2021. Ga je binnenkort vliegen met je baby? Kinderen tot 2 jaar vliegen meestal gratis, of je betaalt alleen reserveringskosten. Welke regels gelden er nog meer aan boord (2021)? En vanaf wanneer mag een baby vliegen? Lees het in 2 minuten!

 

Vanaf wanneer mag een baby vliegen?

 

  • Korte vluchten. Vliegen met baby mag bij veel vliegtuigmaatschappijen vanaf 7 dagen. Toch wordt aangeraden om ongeveer tot week 6 te wachten met vliegen. De longetjes van je baby zijn tot die tijd nog niet helemaal ontwikkeld. Begin met korte vluchten.
  • Lange vluchten. Vanaf wanneer kan je met een baby dan verder vliegen? Dat kan per kindje verschillen. De meeste ouders maken een eerste lange vlucht met hun baby vanaf 10 maanden.

 

vliegen met baby

 

Gratis vliegen met baby: eigen stoel, bassinet of op schoot?

Vliegen met baby is vaak tot 2 jaar gratis. Let wel: vaak wordt verwacht dat de baby tijdens de vlucht op schoot zit. Hiervoor krijg je een aparte gordel die je over je eigen gordel draagt. Neemt je een langeafstandsvlucht? Check dan bij je luchtvaartmaatschappij of er een bassinet aanwezig is. Dit is een klein bedje (reiswieg) dat aan de muur voor je stoel hangt waarin de baby kan slapen. Super handig! Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag één volwassene met maximaal twee baby’s vliegen. Eén kindje zit bij je op schoot, voor de ander reserveer je een stoel. Let op: word je baby tijdens de vakantie 2 jaar? Houd er dan rekening mee dat je voor de terugreis een stoel tegen volwassentarief moet boeken.

 

Paspoort voor baby verplicht

Het bijschrijven van kinderen in het paspoort van één van de twee ouders mag niet meer. Een eigen paspoort of identiteitskaart voor je baby is dus verplicht wanneer je naar het buitenland vliegt. Vlieg jij of je partner alleen met je baby? Vergeet dan niet het toestemmingsformulier in te vullen.

 

Reisverzekering icoon Promovendum

Voordelige reisverzekering?

Kinderwagen mag niet mee als handbagage

Kinderwagens mogen alleen mee als ze worden ingecheckt. Dat houdt in dat je ver voor de douane de kinderwagen al moet inleveren. Alleen opvouwbare paraplubuggy’s mogen mee tot aan de gate. Vaak worden ze daar alsnog ingenomen en in het ruim vervoerd. Bij uitzondering kan je een opvouwbare buggy meenemen als handbagage. Tip: neem een draagzak mee voor je baby.

 

Babyvoeding mag wél mee in handbagage

Er mag 100ml gekookt water (in een thermosfles) mee in je handbagage. Soms is dat meer: vliegtuigmaatschappijen maken vaak een uitzondering voor ouders die met baby vliegen. Het verschilt per vliegveld of maatschappij hoe streng er wordt gecontroleerd. Check dit dus vooraf bij je luchtvaartmaatschappij. Ook fruithapjes of andere potjes babyvoeding mogen mee met vliegen. Tijdens de controle bij de douane kan het zijn dat je de potjes moet openmaken.

 

Met een ‘vliegende start’ op vakantie? Regel dit!

Ga voor onze uitgebreide én voordelige reisverzekering voor gezinnen. Heb je al een doorlopende reisverzekering? Geen probleem! Wij regelen je overstap gratis.

Reisverzekering voor zonnig prijsje?

 

Bereken in 1 minuut

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail