gezin in bed

Vakantie checklist 2024: wat moet je verplicht in de auto meenemen?

Gepubliceerd op 20-05-2024

Je gaat met de auto op vakantie? Dan is het belangrijk om bepaalde artikelen in de auto mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en reservelampen. Niet alleen belangrijk, maar ook in veel landen verplicht. Promovendum helpt je met de vakantie checklist in 2024 op weg!

 

Waarom moet je aan bepaalde voertuigeisen voldoen?

Als je in een ander land bent, dan hoor je je aan te passen aan de lokale regels. Dat is logisch. Niet alleen de verkeersregels kunnen verschillen met die van Nederland, maar ook de voertuigeisen. Onder voertuigeisen wordt verstaan: de bezittingen die je verplicht in de auto moet hebben. Deze zijn bedoeld om de veiligheid van jou en je gezin, bijvoorbeeld bij autopech, te verhogen.

 

Wat heb je tijdens je autovakantie in welk land nodig?

In het overzicht hieronder zie je per vakantieland wat verplicht in je auto aanwezig moet zijn (2024). En hoe je het moet gebruiken. Handig ter aanvulling op de vakantie checklist!
 

Tabel verplichte veiligheidsartikelen auto per land

*Gevarendriehoek: Je heb in Kroatië en Slovenië 2 gevarendriehoeken nodig als je met een aanhanger of caravan rijdt. In Zwitserland moet je de gevarendriehoek binnen handbereik bewaren.
*Reservelampen: Deze verplichting geldt niet voor auto's met xenon-, neon- of ledverlichting.
*Brandblusser: Een brandblusser is in Portugal alleen verplicht wanneer je auto op aardgas rijdt en in Spanje alleen voor auto's met een caravan of aanhanger.

 

Bijzonderheden 

In Nederland ben je niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen mee te nemen in de auto. Je bent echter wel verplicht om een gevarendriehoek te gebruiken als je waarschuwingslichten niet werken en je auto een obstakel vormt op de weg voor het naderende verkeer. Daarom raden wij aan om ook in Nederland altijd een gevarendriehoek mee te nemen. Daarnaast is sinds mei 2020 een alcoholtest in Frankrijk niet meer verplicht om in de auto te hebben. 

 

Wat zijn de gevolgen als je niet aan de voertuigeisen voldoet?

Dan kan je problemen ervaren met de plaatselijke politie. Dat levert vertraging op, maar nog vervelender: je kunt boetes krijgen. Bijvoorbeeld als je strandt met autopech en geen gevarendriehoek bij de auto plaatst. Soms moet je ter plaatse de boete betalen. Doe je dat niet? Dan kan jouw auto in beslag worden genomen. Let op: als je bijvoorbeeld naar Spanje rijdt, dan rijd je ook via andere landen. Zoals België, Luxemburg en Frankrijk. Controleer dus goed jouw vakantie checklist voor alle landen waar je doorheen rijdt, voordat je Nederland verlaat.

 

Vakantie checklist compleet maken? Kies de Promovendum reisverzekering!

Ga niet alleen met de juiste uitrusting, maar ook met een goede reisverzekering op pad. De Promovendum reisverzekering is zeer voordelig! Bon voyage!

Reisverzekering voor zonnig prijsje?

 

Bereken in 1 minuut

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail