gezin in bed

Milieusticker Duitsland 2024 nodig? Alle info!

Gepubliceerd op 08-07-2024

In 2024 met de auto naar Duitsland en van plan om een grote stad te bezoeken? Dan heb je nog iets belangrijks nodig voor vertrek: een milieusticker Duitsland! Lees hier hoe je de sticker kunt kopen en ontdek in welke ‘Umweltzones’ de sticker nodig is.

 

Wat is een milieusticker?

Veel binnensteden worden erg vervuild door de uitstoot van auto’s. Om zeer vervuilende auto's te mijden, hebben sommige landen een milieusticker voor auto's ingevoerd. Het cijfer en de kleur op de sticker geven aan hoe vervuilend je auto is en of je hiermee de binnenstad in mag. Je plakt de sticker op de voorruit van je auto.

 

Hoe werkt een milieusticker in Duitsland in 2024?

In Duitsland is een milieusticker blauw, groen, geel of rood. De kleur van de sticker die je thuisgestuurd krijgt, is afhankelijk van de uitstoot van je auto. Je auto wordt dus op kenteken ingeschaald in een milieuklasse. Met een gele of rode milieusticker word je in Duitsland in 2024 niet toegelaten in alle 39 milieuzones. Dit geldt voor dieselauto’s van voor 2001 en benzineauto’s van voor 1993. 
 

Speciaal voor buitenlandse elektrische auto's is er een blauwe milieusticker: de E-Plakette. Hiermee kan je op sommige plaatsen profiteren van voordelen, zoals gratis parkeren. Dit vignet is niet verplicht en is géén vervanging van de groene sticker. Je plakt de E-Plakette op de achterruit.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

In welke Duitse steden (Umweltzones) is de milieusticker in 2024 nodig?

De milieusticker is in veel grote steden in Duitsland verplicht. Zo heb je de milieusticker nodig in Berlijn, Düsseldorf, München en Keulen. Bekijk de interactieve kaart van milieuzones Duitsland 2024 voor een volledig, actueel overzicht.

 

Geen milieusticker in Duitsland? Boete!

Rijd je toch een Umweltzone binnen zonder of met een gele of rode milieusticker? Dan loop je het risico dat je een boete krijgt. Kosten? Al snel 100 euro!

 

Waar is de milieusticker in 2024 te koop?

 

1. Online kopen

Je kunt je milieusticker voor Duitsland natuurlijk het best vóór vertrek kopen. De sticker kan je hier online bestellen. De kosten zijn 12,50 euro inclusief verzendkosten.

 

milieusticker duitsland

 

2. Kopen bij GWK wisselkantoor voordat je de grens over gaat

Te laat met bestellen? Geen zorgen. Onderweg kun je de milieusticker Duitsland kopen bij de meeste Nederlandse GWK Travelex wisselkantoren. Op basis van je kentekenbewijs wordt bepaald welke milieusticker je krijgt. Deze wordt meteen afgegeven en kost 22,50 euro. Hiervoor moet je meestal wel een tussenstop maken bij een Nederlands vliegveld of treinstation. De wisselkantoren aan de grens zijn inmiddels verleden tijd ;).

 

3. Kopen bij tankstation langs de snelweg in Duitsland

Al in Duitsland en nog geen milieusticker? Dat is geen probleem, zolang je nog geen Umweltzone binnenrijdt. Je kan als allerlaatste optie ook nog een milieusticker kopen bij grotere tankstations en garages langs de snelweg. Deze moeten wel aangesloten zijn bij bijvoorbeeld de DEKRA of de TÜV. Ook kan je bij gemeenten een milieusticker kopen. In alle gevallen heb je het kentekenbewijs van de auto nodig. De kosten variëren tussen de 5 en 50 euro, afhankelijk van het punt waar je de sticker koopt.

 

Met de auto naar Duitsland? Vergeet je pechhulp niet!

Regel voor vertrek je pechhulp. Voor een klein maandbedrag word je in heel Europa geholpen. Viel Spaß!

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail