Zee en strand

Het coronavirus en jouw vakantie

Gepubliceerd op 28-03-2022

Vakantieplannen? Groot gelijk! Reizen is gelukkig weer mogelijk nu het coronavirus onder controle lijkt. Toch is het verstandig om wel alert te blijven. Mocht er een (nieuwe) uitbraak van het coronavirus komen, dan lees je op deze pagina waar je rekening mee moet houden. 

Ga je op reis? Bereid je goed voor

Iemand in wachtruimte vliegveld

1. Controleer het reisadvies

Op de website nederlandwereldwijd.nl lees je per land de actuele situatie. Bekijk het actuele reisadvies van je bestemming. Goed om te weten: de actuele kleurcode heeft invloed op de dekking van je reis-, annulering- en zorgverzekering.

Zomers straatje in Europa

2. Check de lokale coronamaatregelen

Elk land heeft zijn eigen coronamaatregelen. Controleer of je nog een coronabewijs nodig hebt om het land binnen te komen. En of er nog coronaregels zijn zoals het dragen van een mondkapje.

CoronaCheck-app

3. Download CoronaCheck-app

Met de CoronaCheck-app kun je jouw coronabewijs digitaal laten zien binnen Europa. Dit is een vaccinatiebewijs óf een bewijs dat je bent hersteld van corona. Let op: het kan per land verschillen welk coronabewijs en welke vaccinatie geaccepteerd wordt.
 

In landen met kleurcode groen of geel ben je gewoon verzekerd. Maar let op bij kleurcode oranje of rood.

Vergoeding bij code groen, geel, oranje of rood

Vergoeding vanuit je reis- en annuleringsverzekering

 

Kleurcode voor vertrek

Kleurcode tijdens reis

Jouw dekking

Groen/geel Groen/geel De dekking van jouw reisverzekering is gewoon geldig.
Groen/geel Oranje/rood De dekking van je reisverzekering loopt door tot maximaal 7 dagen na de wijziging van de kleurcode. Zorg er daarom voor dat je zo snel mogelijk terug naar huis komt.
Oranje/rood Oranje/rood Reizen wordt afgeraden. Ga je toch op vakantie? Dan is er geen dekking vanuit de reis- of annuleringsverzekering.
Oranje/rood Groen/geel Vanaf het moment dat het reisadvies positief, is de dekking van jouw reisverzekering geldig tijdens de reis.

Vergoeding vanuit je zorgverzekering

Goed om te weten: je bent altijd verzekerd voor spoedeisende medische zorg in het buitenland vanuit jouw basisverzekering, ook bij code oranje of rood. Je krijgt de gemiddelde kosten voor een soortgelijke behandeling in Nederland vergoed. Vanuit de aanvullende zorgverzekering is er geen dekking bij code oranje of rood.

Mondkapje op wereldbol

Tip: boek via een reisorganisatie aangesloten bij de ANVR

Heb je de reisadviezen gelezen en boek je een reis naar een land met code geel? Dan adviseren wij je om een pakketreis te boeken via een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR. Ben je op vakantie en wijzigt het reisadvies in jouw vakantieland van code geel naar oranje of rood? Dan zorgt de ANVR ervoor dat je terug naar Nederland vervoerd wordt.

Let op: de laatste update van deze pagina is van 28 november 2022. Het kan zijn dat er in de tussentijd iets is gewijzigd.

Deze informatiepagina is zorgvuldig voor jou samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.

Contact

Chat Bel Mail