Vliegtuig bij zonsondergang

Wanneer heb ik rechtsbijstand nodig? 5 situaties!

Veel mensen denken geen rechtsbijstandverzekering nodig te hebben. Toch zien wij dat iedereen te maken kan krijgen met een juridisch conflict. Vaak totaal onverwacht. In deze 5 situaties wil je er liever niet alleen voor staan.

Voordelige rechtsbijstandverzekering?

Bereken in 1 minuut

bank met kleedje

Situatie 1. Miskoop bij een (web)winkel

Je hebt een nieuwe bank gekocht waarover je niet tevreden bent. Je neemt netjes binnen 14 dagen contact op met de verkoper en laat weten het product te willen retourneren. Uiteraard wil je wel je geld en de retourkosten terug. Door een fout in de verzending buiten je schuld om, komt het pakket veel te laat aan. De verkoper weigert daarom om je te betalen waar je recht op hebt.

 

Wist je dat er voor online aankopen altijd een bedenktijd geldt van 14 dagen? Als je de verkoper binnen 14 dagen hebt laten weten het product te willen terugsturen, dan heb je recht op je geld terug. Ook als het pakket later aankomt. Kom je er niet uit, dan kan je rekenen op juridisch advies via je rechtsbijstandverzekering.

man met koffer

Situatie 2. Ontslagen op je werk

Je hebt een gesprek op je werk waarin je wordt verteld dat er na volgende maand geen ruimte meer voor je is. Je bent het absoluut niet eens met de reden van ontslag! Ook ben je benieuwd of je recht hebt op een ontslagvergoeding. Je besluit dan ook niet direct te tekenen voor ontslag, maar neemt contact op met een jurist.

 

Een ontslag kan om meerdere redenen aangeboden worden. Bijvoorbeeld als je nog een tijdelijk contract hebt. Maar ook met een vast contract kan je werkgever je ontslaan. Zo kan je werkgever je op staande voet ontslaan, of kan het bedrijf waar je werkt failliet gaan. Ontzettend vervelend natuurlijk! Afhankelijk van je situatie, kan een juridisch specialist je helpen om een passende vergoeding te krijgen.

vliegveld wachtruimte

Situatie 3. Vlucht vertraagd

Vol enthousiasme stap je de vertrekhal van Schiphol binnen. Totdat je de informatieborden op de luchthaven ziet. Vertraging! De vlucht vertrekt ruim 16 uur later dan gepland. En alle vervangende vluchten zitten vol. Bij thuiskomst neem je contact op met een tussenbureau dat voor je een vergoeding regelt. Toch blijft de vergoeding van ruim 600 euro uit. Wanneer je contact opneemt met de luchtvaartmaatschappij blijkt dat ze je vergoeding allang aan het tussenbureau hebben betaald! Wat nu?

 

In de meeste gevallen heb je recht op een vergoeding bij langere vertragingen. Dit vraagt alleen om nogal wat administratie. Er zijn veel bedrijven die dit maar al te graag voor je regelen. Maar soms ook met minder resultaat! Let dus goed op met wie je in zee gaat. Ontstaat er een conflict? Neem contact op met je rechtsbijstandverzekering. Je krijgt passend advies en hulp bij het terugvorderen van je vergoeding.

een verklaring ondertekenen

Situatie 4. Moeilijke echtscheiding

Een echtscheiding is erg emotioneel. En dan moet je ook nog veel praktische zaken regelen. Je doet samen met je (ex)partner je best om hierover goede afspraken te maken. Maar je merkt al snel dat je niet op een lijn zit. De kans op een conflict wordt groter. Dit wil je te allen tijden voorkomen! Om ervoor te zorgen dat de situatie niet escaleert, besluit je professionele hulp in te schakelen via je rechtsbijstandverzekering.

 

Natuurlijk wil je deze toch al moeilijke periode zo goed mogelijk afsluiten. Een rechtsbijstandverzekering kan je helpen, bijvoorbeeld door je een mediator aan te bieden. Een mediator is onpartijdig en bemiddelt tussen twee partijen.

hekje van tuin

Situatie 5. Conflict met de buren

Je buurman besluit een nieuw, groter tuinhuis te plaatsen. Helaas staat dit tuinhuis deels over de erfgrens. Natuurlijk ga je hierover eerst het gesprek aan met de buren. Toch weet je het probleem hiermee helaas niet op te lossen. De discussie loopt zelfs verder uit de hand… Tijd om hulp in te schakelen!

 

1 op de 5 Nederlanders heeft wel eens ruzie gehad met de buren. De meest voorkomende problemen? Geluidsoverlast, ruzie over een boom, struik of schutting die over de erfgrens staat of schade aan je huis door een verbouwing van de buren. Via je rechtsbijstandverzekering kun je een mediator of juridische hulp inschakelen.

Schakel vóór je conflict een rechtsbijstandverzekering af

Juridische hulp is duur. Een rechtsbijstandverzekering kun je niet meer afsluiten als het conflict al is ontstaan. Juist daarom is het een fijn idee dat je altijd kunt bellen voor advies bij lastige situaties. Zo staat er altijd iemand voor je klaar die weet wat je rechten en plichten zijn en die je juridische hulp kan bieden wanneer het nodig is. Kom dus niet voor verrassingen te staan en ga voor een rechtsbijstandverzekering.

Contact

Chat Bel Mail